Els Premis Vinari dels vermuts han donat a conèixer els guanyadors de la novena edició del concurs en un acte celebrat aquest migdia a la Llotja de Reus, ubicat a les instal.lacions de la Cambra de Comerç de Reus. L’ha presentat el periodista d’El Món Quico Sallés i ha reunit a una àmplia representació del sector que conceptualitza i embotella aquest tipus de begudes arreu del territori català

L’acte ha permès conèixer els resultats dels concurs que anualment premia els millors vermuts de Catalunya de l’any. Siguin per categories, diferenciant els millors blancs, negres, reserva o innovadors, o també els premis especials de l’any, que han estat els següents:

Premis Especials:
Millor vermut de Catalunya 2023: EL RAVAL DE BARCELONA, de Celler Ronadelles

Millor iniciativa de Vermuturisme: La Casa del Vermut, de Vermouth Padró

Millor etiqueta de vermut: VERMUT AIRE, de Pàkaru & Miquel Altadill

Millor vermut per a cocteleria: GINIRIS, del celler De Muller

Millor vermuteria: Lo Racó del Vermutenc, de La Ràpita

Pel que fa a les categories de producte, aquests han estat els més destacats, els Grans Ors, de 2023:
Gran Or Vermuts Blancs: OLAVE BLANC d’Oratvin

Gran Or Vermuts Negres: EL RAVAL DE BARCELONA, del celler Ronadelles

Gran Or Vermuts Reserva: BRUN, del Grup Oliveda

Gran Or: Altres Estils de Vermuts: Vermut Xalar, de Coca i Fitó.

Jornada de tast a l’Enològic

En aquesta novena edició, els Premis Vinari van convocar una vintena de tastadors professionals per avaluar totes i cadascuna de les marques a cegues, sense conèixer ni la marca, ni l’elaborador ni el territori d’origen. Durant la sessió van atorgar una puntuació que va determinar els rànquings de l’any. El que si sabia el jurat era la tipologia de vermut que tenien a la copa, diferenciant entre vermuts blancs, negres o vermells, reserva i innovadors, categoria aquesta última, on es donen cabuda a begudes taronges, rosades o amb alguna característica que s’escapa dels estàndards més tradicionals.
Alcalde de Reus, Carles Pellicer amb l’enòloga del celler Ronadelles, Eva Prim.

Entre el jurat, enòlegs vinculats a diversos projectes d’arreu de Catalunya com són Jaume Àrboles, Montserrat Nadal o Sumpta Mateos -coordinadora també del curs de sommeliers de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona-; sommeliers com Joan Carrion (ACS Tarragona), Rosa Maria del Castillo o en Pep Escudero, especialitzat en ratafies; i tot plegat, complementat per la presència de tastadors locals, alguns dels quals íntimament lligats amb el món la restauració reusenca.

L’Ajuntament de Reus ha donat suport als Premis Vinari des dels seus orígens l’any 2014. “Som productors històrics de vermut i tenim tots els ingredients per seguir exercint de capital vermutera”, compartia Montserrat Caelles, regidora de Promoció de la Ciutat. I afegia: “Sempre és un honor per a nosaltres acompanyar els projectes que fan difusió tan de la beguda en sí com de la cultura que l’envolta”. Els Premis Vinari dels vermuts estan organitzats pel digital Vadevi i són possible gràcies a la col·laboració de Reus Promoció Ajuntament de Reus, Sanmy Geiser, Euroselecció Riedel, Pulltex, Gràfiques Varias, Tastets, Sarau i més i Patates Piqué.