Els cellers empordanesos van comercialitzar 6.017.362 ampolles l’any passat davant les 5,8 milions del 2021. El mercat gironí continua concentrant la majoria de les vendes, amb el 50% del total, i destaca també l’augment a la resta de Catalunya, que ja representa prop del 25% de totes les ampolles comercialitzades

La Denominació d’Origen Empordà va vendre per primer cop més de 6 milions d’ampolles en un mateix any. Concretament, el 2022, els cellers empordanesos van comercialitzar 6.017.362 ampolles, que representa un augment del 3% respecte a les 5.839.749 unitats venudes l’any anterior.

El mercat gironí continua concentrant la majoria de les vendes de la denominació amb el 50,4% de total, un percentatge molt similar respecte a l’any anterior, gràcies a la confiança i l’aposta dels consumidors locals pel vi de proximitat. De l’exercici del 2022, destaca especialment l’augment de vendes a la resta de Catalunya, amb el 23,4% del total davant del 20% de l’exercici del 2021. Aquest increment s’ha concentrat principalment a les comarques de Barcelona, on el Consell Regulador de la denominació i els cellers empordanesos han realitzat els darrers anys una intensa campanya de promoció per donar a conèixer els seus vins a través de diverses accions comercials.

Foto: RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ.

La venda directa al celler representa el 16,2% del total, mentre que les ampolles comercialitzades a l’Estat espanyol suposen el 3,4% de tot el negoci. Finalment, les exportacions se situen en el 6,6%, un percentatge una mica inferior respecte l’any 2021 que era del 8%. Els cellers empordanesos van exportar 383.146 ampolles a una quarantena de països, principalment a Suïssa, Alemanya, els Estats Units, Bèlgica,  la Xina, Països Baixos, França o el Regne Unit.

Per tipologia de vi, el negre continua sent la varietat més venuda amb 3,4 milions d’ampolles venudes. En segon lloc, els vins blancs amb 1,7 milions d’ampolles; a continuació els rosats, amb 642.425 ampolles i, finalment, els vins dolços amb 99.088  ampolles.

Setmana de Tocs de Vi de l’Empordà a Girona
Aquestes dades s’han donat a conèixer la mateixa setmana que el Consell Regulador de la DO Empordà i els cellers empordanesos celebren la fira Tocs de Vi de l’Empordà a Girona, un dels principals esdeveniments enogastronòmics de les comarques gironines.  La proposta celebra enguany la seva desena edició i oferirà una variada programació del 5 al 10 de juny per gaudir dels vins de l’Empordà a la capital gironina.

L’acte central de la desena edició de Tocs de Vi de l’Empordà a Girona se celebrarà, com sempre, a la plaça Independència de Girona, els dies 9 i 10 de juny. Durant dos dies, en aquest espai del centre de Girona, tretze cellers de la denominació oferiran els seus vins que, a diferència d’altres anys, seran maridats amb tastets de productes de proximitat oferts pel segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent i per diversos establiments de la ciutat.

A partir d’aquest dimarts, Tocs de Vi de l’Empordà ofereix també catorze tastos de vins empordanesos a espais emblemàtics de la ciutat. Les entrades per aquests tastos es van exhaurir al cap de vint-i-quatre hores de posar-les a la venda.