La Família Pujol-Busquets, pionera en bombolles naturals des del 2006, presenta la quarta anyada dels seus ancestrals AUS Pét-Nat i AUS ROSÉ Pét-Nat. “Vins amb la mínima intervenció que expressen amb màxima claredat i puresa l’anyada, les varietats i el seu origen

Des dels seus inicis l’any 1991, Alta Alella ha destacat per les seves senyes d’identitat: territori, personalitat i ecologia. Ubicats a menys de dos quilòmetres de distància del mar, al Parc Natural de la Serralada de Marina, els seus vins tenen un caràcter propi que recorden el sòl granític (Sauló) i el clima mediterrani. “La família va ser pionera el 2006 en bombolles naturals mediterrànies, sent el primer elaborador de cava sense sulfits amb l’aclamat NU, ara conegut com a AUS Bruant. Aquesta fita va ser l’inici del Celler de les Aus, projecte liderat per la Mireia Pujol-Busquets i que ret homenatge als ocells del parc, els protagonistes de la banda sonora de les seves vinyes. Vins com l’AUS Pét-Nat i l’AUS ROSÉ Pét-Nat, que surten al mercat per quarta anyada, plasmen i consoliden el compromís natural de la família“, expliquen fonts del celler.

AUS Pét-Nat i AUS Rosé Pét-Nat, atraure els joves al món del vi

El “cognom” dels vins prové de l’abreviatura del terme francès Pétillant Naturel, que fa referència al mètode d’elaboració d’aquests escumosos ancestrals. Tot el procés d’elaboració és natural, sense addició de sulfits ni cap altre producte. Així neixen aquests vins secs lleugerament escumosos, frescos i rústics, una mica tèrbols (sense degollar) i embotellats amb un tap corona en comptes de suro i morrió. “Expressen l’anyada amb la màxima claredat i puresa, les varietats representatives Pansa Blanca – Mataró i el lloc d’on procedeixen, sòls granítics del Mediterrani“.

El Pét-Nat és un tipus de vi informal i versàtil per a tots els públics amb un destapament molt senzill amb xapa, capaç de rivalitzar a la glaçonera amb mil i una sidres naturals o cerveses artesanes. Amb la seva presentació desenfadada, em semblen un bon reclam per atraure els joves al món del vi“, destaca la Mireia Pujol-Busquets. En Josep Maria, el seu pare i fundador del celler, afegeix: “les característiques de l’anyada 2022, amb raïm de gran qualitat, ens han permès elaborar aquests vins més lleugers que els altres anys, amb 10,50% vol.“.

Des de l’inici del Celler de les Aus, els vins surten al mercat amb ampolles de cava reutilitzades, sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització de l’ampolla que significa un estalvi energètic i una disminució de la petjada de carboni.  La Mireia explica que “actualment existeix una tendència cap al consum de vins més sostenibles i encara que a Alta Alella la sostenibilitat sempre ha estat molt present, mai s’ha utilitzat com a element de comunicació. A partir d’aquesta anyada, la gamma del Celler de les Aus porta un distintiu “ampolla reutilitzada” a les etiquetes perquè els consumidors puguin identificar-les“.

Verema 2022
La sequera i les altes temperatures durant el període vegetatiu van comportar uns rendiments lleugerament per sota de la mitjana habitual, però amb una maduració molt bona gràcies a les a la mica de pluja cai durant el mes d’agost. Com que els graus de maduració s’estaven superposant entre les diferents varietats, es va avançar la collita per a evitar una possible pansificació, esdevenint una verema extraordinàriament accelerada. “Amb tot -comenten- destaca un equilibri excepcional en tots els paràmetres de qualitat del raïm, òptim per a l’elaboració de vins naturals amb mínima intervenció“.

AUS Pét-Nat 2022 és la Pansa Blanca més cruixent i sorprenent del Celler de les Aus. Un ancestral que presenta aromes florals, de fruita blanca, notes d’herbes i un rerefons d’ametlles subtil. Un vi lleuger, fresc i rústic a la vegada, lleugerament escumós amb una bombolla vibrant. L’equilibri perfecte entre fruita, llevats i frescor.

AUS ROSÉ Pét-Nat 2022 és l’escumós de Mataró més nu i atrevit de la família. Evoca aromes temptadores de fruits vermells i notes florals. Amb una bombolla refrescant, en boca és expressiu i amb un sabor predominant a maduixes, agradables notes cítriques d’aranja i una pinzellada salina. Vertical i irresistible, un pét-nat molt gastronòmic.