Reunió aqust matí a l’Estació Enològica de Reus entre la directora de l’Incavi Alba Balcells i els presidents de les diferents denominacions d’origen catalanes. “El vi català reuneix les condicions de prestigi i transversalitat per poder ser considerat com un element definitori del país. És un sector que compta amb 12 denominacions d’origen, 750 cellers arreu del país que produeixen al voltant de 350 milions d’ampolles anuals. Així i tot, amb xifres de l’any 2022, només el 42% del vi consumit a Catalunya és català

És per això que, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) donant compliment al seu Pla Estratègic #HoritzóINCAVI2025, treballa en una estratègia global 360º que desenvolupi la imatge de marca del vi català en el seu conjunt, dotant-lo d’un relat compartit i oferint una imatge que els permeti posicionar-se en el mercat nacional i internacional. Una de les peces d’aquesta estratègia, serà la campanya de divulgació que traslladarà un relat consensuat del vi català, amb uns atributs significatius i compartits, i que ha de permetre augmentar la notorietat entre els consumidors.

L’objectiu final d’aquesta acció és que Catalunya, que aquesta setmana s’ha conegut que serà Regió Mundial de la Gastronomia 2025, i que ja és una regió productora de vi de qualitat, passi a ser-ne coneixedora i, en definitiva, sigui regió consumidora dels seus propis productes d’alimentació.
Els objectius principals de la campanya són donar a conèixer el vi català i les seves característiques: la seva qualitat, la diversitat, amplitud de varietats pròpies, els paisatges, i la vinculació amb els diferents territoris. Amb l’objectiu final de generar un augment del sentiment de pertinença i d’orgull de sector
vitivinícola amb el conjunt del país.

Programa pilot per fer recollida de mostres en origen
En el marc de la cogovernança dels sistemes de DO, s’ha donat a conèixer el pla pilot de recollida al territori de les mostres de vi. Es tracta d’una prova per ampliar el serveis de l’INCAVI LAB acostant-nos als diversos cellers de Catalunya. Una manera d’oferir un millor servei, amb la col·laboració de les DO que han conegut de primera mà la iniciativa que es posarà a prova a les DO: Terra Alta, Costers de Segre i Empordà.

Denominacions d’Origen dinàmiques

En la reunió de treball també s’ha fet balanç de les modificacions dels plecs de condicions de les denominacions d’origen que s’estan tramitant, canvis en les normes per adaptar-se a les noves realitats i necessitats del sector.

  • Així, a la DO Costers del Segre s’ha ampliat la zona de producció amb els municipis d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu i Soriguera, i s’han afegit les varietats sumoll negre, garnatxa peluda i gonfaus.
  • A la DO Empordà s’han incorporat les sinonímies: lledoner blanc com de garnatxa blanca, lledoner pelut com de garnatxa peluda, lledoner negre de garnatxa negre i carinyena negra com de samsó. I la categoria de producte escumós a més del ja existent escumós de qualitat.
  • A la DO Penedès tots els vins hauran de ser ecològics a partir de la verema del 2025, s’ha rebaixat el grau mínim en 0,5 graus, quedant en 11 graus, i s’ha incorporat el mètode de vinificació vi dolç malvasia de Sitges.
  • A la DO Pla de Bages s’ha suprimit la necessitat d’anàlisi de les cendres i s’ha creat el mètode del vi brisat, del fermentat amb rapa i del vi naturalment dolç.
  • Entre els canvis a la DO Catalunya destaca la incorporació de la distinció Barcelona Sustanaible Catalunya i de la nova varietat mandó/garró.
  • A la DO Conca de Barberà s’incorporen els mètodes del vi blanc brisat i de l’ancestral en el vi d’agulla.
  •  I a la DO Terra Alta, els mètodes Terra Alta garnatxa blanca, vi brisat, vi naturalment dolç, vi de guarda i blanc de negres.

Verema 2023
Les Denominacions d’Origen també han pogut explicar i s’ha pogut fer seguiment, en el marc de l’operatiu celebrat a la seu històrica de l’INCAVI ubicada a l’estació enològica de Reus, de l’actual estat hídric en què es troba la vinya en els diversos territoris. El punt emotiu de l’operatiu ha estat marcat pel comiat als presidents de DO sortints que han estat reconeguts per part de la Directora General de l’INCAVI, Alba Balcells, per la seva dedicació i col·laboració en treballar per posicionar i prestigiar el vi català en cadascun dels seus territoris.