Els responsables de l’empresa Terra Cellars -creada a partir de l’adquisició en concurs de creditors de la unitat productiva de l’antiga Reserva de la Tierra per part del fons d’inversió Sherpa Capital– han fet balanç de la feina realitzada aquests mesos al capdavant de la ‘nova’ companyia dedicada a l’embotellament i comercialització de vi -i d’altres productes relacionats-.  En la seva intervenció, han insistit en la “transparència del nostre projecte, en la nostra capacitat de gestió d’empreses d’aquest perfil, en la professionalitat dels nostres equips i en la qualitat dels productes que hem començat a comercialitzar”, explica Fernando Llano, soci de la citada Sherpa Capital.

Al llarg de la seva presentació, Llano ha mostrat la seva “frustració” en el sentit que “malgrat la nostra trajectòria i el nostre treball en aquest any al capdavant de Terra Cellars, encara ens persegueix l’ombra de l’antiga Reserva de la Tierra, amb qui nosaltres no hem tingut i ni hi tenim res a veure“. Segons Llano, Sherpa Capital feia temps que buscava alguna empresa relacionada amb el món del vi per invertir-hi, “però no havíem trobat una empresa amb els paràmetres que buscàvem. Quan vam conèixer al cas de Reserva de la Tierra vam presentar la nostra oferta al concurs de creditors”.

Fernando LLano, soci de Sherpa Capital.

El soci operatiu de Sherpa Capital ha explicat que “hem treballat amb el màxim rigor durant aquests mesos i estem en el bon camí per tirar endavant l’empresa recuperant productes, creant-ne de nous, recuperant clients i mercats que s’havien perdut a conseqüència de la situació i actuació de Reserva de la Tierra“. Un dels exemples que ha esgrimit per mostrar la “bona” dinàmica de Terra Cellars “és que si bé en un primer moment vam assumir una quarantena de treballadors -una de les condicions proposades durant la tramitació del concurs de creditors-, actualment la plantilla contractada arriba ja a les 87 persones“.

Aquests primers mesos no han estat gens fàcils per nosaltres perquè possiblement vam decidir adquirir aquesta unitat productiva sense conèixer la realitat de tots els temes“, manifesta Llanos. “De fet, hem hagut de fer front a diferents temes sobrevinguts que no han estat fàcils de resoldre, però ens n’estem sortint poco a poc“. Pel que fa al pla d’empresa d’aquest  2023, Terra Cellars tancarà l’any amb una producció de prop de 16 milions d’ampolles (la planta té una capacitat per embotellar-ne 80 milions/any), una part petita de les quals correspondran a vins elaborats sota els paraigües de la Denominació d’Origen Catalunya i la Denominació d’Origen Tarragona, dues de les associacions presumptament estafades per la falsificació de segells de qualitat de l’antiga Reserva de la Tierra i que juntament amb la DOQ Priorat, la DO Terra Alta i la DO Montsant, van presentar denúncia contra els antics propietaris i gestors de la citada empresa ja ‘desapareguda’.

Hem parlat i establert relacions amb responsables d’aquestes dues DO’s i mirarem de fer el mateix amb la resta, encara pensem que en algun cas la situació potser serà més complicada“, diu Fernando Llano. “Som conscients -evidentment- dels danys reputacionals que la situació judicial de Reserva ens ha provocat, però treballem per aconseguir la confiança dels nostres clients”, explica. I insisteix en aquest capítol afirmant simbòlicament que “estem en un projecte que no va començar de zero, sinó que vam iniciar-lo en números negatius“.

Un celler gallec se suma al projecte de Terra Cellars

Per la seva part, Rafa Peces, director general de Terra Cellars ha comentat que “en aquests moments tenim molt clar el tipus de productes que hem d’elaborar, des d’un vi clàssic, passant per una beguda aromàtica a base de vi, fins a un vi més prèmium. Treballarem amb marques pròpies, però també tenim la intenció de treure al mercat d’altres elaboracions en col·laboració amb els nostres clients. Un dels nostres atractius ha de ser la bona relació entre qualitat-preu“. De fet, Terra Cellars no amaga que alguns dels seus grans clients han de ser les grans cadenes d’alimentació “ja que disposem d’una línia d’embotellament amb una gran capacitat de producció“, diu Peces.

El projecte de Sherpa Capital amb Terra Cellars a les Borges del Camp té també una nova inversió en el sector vitivinícola amb la compra del celler Crego e Monaguillo ubicat dins la DO gallega de Monterrei. El director de Terra Cellars comenta que “volem donar resposta a les noves tendències que caracteritza el mercat del vi on es donen uns canvis de costums molt marcats i amb una profunda transformació en els canals de venda i de consum“.

Una imatge de la planta embotelladora. Foto: J. Carrion.

Peces també destaca la dinàmica de treball dels diferents equips al celler. “Ho hem vist a les cares de la nostra gent, de la sorpresa inicial quan es va conèixer el cas de Reserva, han passat per moments de por pel futur durant força temps i crec que ara, cada dia que passa, estem recuperant la seva confiança“.

La llista de vins de Terra Cellars

L’empresa embotelladora i comercialitzadora explica que tota la seva producció està elaborada a partir de la compra de vins ja que no tenen cap intenció de disposar de vinyes pròpies. “Això no vol dir que -en diversos casos- no estem en contacte amb productors per mirar d’escollir la tipologia de vins que volem“, comenten des de l’empresa. En aquests moments, el dossier de Terra Cellars contempla -enre d’altres- la comercialització de diverses categories: els vins tranquils (amb la marca Elegido), vins escumosos, vins escumosos sense alcohol, vins de còctel, vins ecològics i vegans, vins amb DO (Tarragona, Catalunya, Rioja, Ribera del Duero i Rueda), vins varietals. També està en marxa una línia de treball amb un seguit de productes nous “en la que els nostres enòlegs treballen per respondre a les noves demandes del mercat del món del vi, com ara el vi en llauna, vins sense alcohol, vins en baixes calories“, entre d’altres projectes.