El viticultor Xavier Gramona, vicepresident de la centenària marca de vins escumosos Gramona i un dels impulsors de la marca Corpinnat, ha mort als 63 anys. Al costat del seu cosí Jaume Gramona, enòleg i president de l’empresa, ha impulsat la cinquena generació dels Gramona, que el 2021 van complir 100 anys elaborant escumosos i 141 com a viticultors.

La salut de Xavier Gramona s’hauria complicat malauradament després d’una caiguda dijous de la setmana passada al celler de Sant Sadurní d’Anoia i de les complicacions derivades de l’accident.

Xavier Gramona havia crescut coneixent la tradició familiar en les vinyes de Sant Sadurní d’Anoia, però va començar treballant en el sector empresarial i financer fora de Gramona fins que, amb 35 anys, va incrementar la seva vinculació en l’empresa. Els dos cosins -Xavier i Jaume- van apostar per criances llargues i per la sostenibilitat, i actualment gestionaven el traspàs de la direcció de la companyia a la sisena generació: Leonard, fill del Xavier, i Roc, fill del Jaume.

Les mostres de dolor i de condol han estat protagonistes del món del vi i de la societat catalana. El President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès han expressat “el meu condol a la família i amics de Xavier Gramona, un referent del sector vitivinícola i emprenedor incansable. Descansi en pau“.

Per la seva part, la Directora Gral. de l’Institut de la Vinya i el Vi, Alba Balcells s’ha mostrat “consternada pel decés de Xavier Gramona. Home de valors, elegància, qualitat humana i talent. Demostrant que una empresa familiar del nostre país pot ser una gran empresa. La petjada dels artesans del temps que perdurarà”.

Des de Gramona va ser un dels principals impulsors de la marca Corpinnat, creada el 2017 per productors catalans de vins escumosos del Penedès que estaven en desacord de la gestió de la DO Cava. Els socis de CORPINNAT han expressat “la nostra consternació per la mort de Xavier Gramona Sande, qui va ser membre fundador i primer president de la nostra marca col·lectiva

Els valors d’estima per la pagesia i el territori que sempre va defensar amb convicció i fermesa són avui un dels principals pilars de la nostra organització i el millor llegat que ens podia deixar. Si Corpinnat avui és una realitat és, en bona mesura, gràcies a les seves aportacions i el compromís personal que hi va dedicar. El nom de Xavier Gramona anirà per sempre més associat a Corpinnat i els valors que identifiquen la nostra marca“, manifesten des de Corpinnat. “Finalment, volem expressar el nostre més sincer condol a tota la família Gramona, especialment als seus fills“.