El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha fet una visita a les terres del Priorat que li ha permès conèixer de primera mà com s’està duent a terme la verema en aquesta zona i quins han estat els efectes de la sequera sobre la collita d’enguany.
Mascort, ha assegurat que és conscient que “aquesta serà una verema difícil; per això, donarem tota l’ajuda a l’agricultor per fer front a la sequera, però també incidirem en la resta de baules de la cadena que fan possible aquesta indústria, productors i comercialitzadors, perquè cap persona que treballi al sector del vi es quedi enrere per l’impacte de la sequera”.
Als agricultors que han tingut pèrdues a causa de la sequera, Mascort els ha emplaçat a sol·licitar els ajuts adreçats a la vinya que poden arribar fins a 45.000 euros en el cas d’explotacions professionals, i que complementaran l’ajut anunciat pel Ministeri d’Agricultura. I ha recordat que, per fer front a la sequera, el Departament ha implementat la Taula Agrària, integrada pel Departament i el sector, que ha anat acordant conjuntament les ajudes necessàries en cada moment i per a cada tipus de cultiu o afectació, fins als tres paquets d’ajuts implantats fins ara, el tercer dels quals, dotat amb 28 milions, s’adreça a pal·liar els efectes de la sequera als sectors de la vinya, la fruita seca i l’horta.
A més, per ajudar als pagesos a controlar l’augment d’espècies salvatges que afecten el normal desenvolupament de la vinya a conseqüència de la sequera, el Departament ha posat en marxa un producte natural que s’aplica als ceps de la vinya per protegir-la dels possibles danys dels cabirols. També ha obert una línia d’ajuts, a la qual es pot acollir el sector de la vinya, que subvenciona les tanques per protegir els cultius.
El conseller d’Acció Climàtica ha destacat que “el futur del sector primari, davant l’emergència climàtica, passa per la modernització dels regadius i les infraestructures d’abastament d’aigua”, i ha posat d’exemple els projectes Hidrovinya i Regvallcorb, presentats per l’INCAVI, que mostren l’efectivitat de tenir sota control digital la disponibilitat hídrica de la vinya.
En aquesta línia, l’INCAVI també treballa juntament amb diferents consells reguladors, viticultors i cellers per a l’adaptació al canvi climàtic: amb ceps més resistents, millora de l’estructura del sòl per retenir aigua i tècniques innovadores de gestió vegetal, i la recuperació de raïms locals que mostren resiliència.
En el cas del Priorat, i en col·laboració amb el seu Consell Regulador, s’està fent recerca sobre varietats minoritàries com l’escanyavella, la carinyena blanca i la verdiell per conèixer la seva adaptació als territoris del Priorat.
Millorar la comercialització
En la part referent a la comercialització, el responsable d’Acció Climàtica ha afirmat que “esmerçarem tots els esforços perquè no caigui el consum de vi”. En aquest cas, ha posat de manifest la importància de les accions dutes a terme per Prodeca, amb serveis de suport al comerç exterior i d’acompanyament en el procés d’internacionalització, i de l’INCAVI, que treballa en “l’Estratègia d’augment de la notorietat, una campanya 360º que implica una campanya publicitària audiovisual institucional del vi català com mai no s’ha fet”.
Per contribuir a generar valor i difondre la qualitat dels vins del Priorat, l’INCAVI ha posat en marxa projectes com els Vins de Finca Qualificada (4 són al Priorat), el màxim exponent de la vinculació entre el sector vitivinícola i el seu territori, que té per objectiu millorar el posicionament del vi català a partir d’aquests vins insígnia. A finals d’any, s’inclouran vins nous al llistat. Actualment, n’hi ha 14.
També s’ha creat el web CatalanWines.com per difondre la cultura del vi a escala internacional, que està a disposició del sector, i fa un any es va fer l’Aliança amb Cervim per promoure la viticultura extrema, característica també del Priorat.
En l’àmbit de la comercialització, el conseller també ha posat en valor l’estudi sobre els costos de producció de raïm i d’elaboració del vi base cava de l’any 2023 que va presentar el Departament per segon any consecutiu, i que és una eina clau per garantir una rendibilitat adequada de la cadena de valor del sector vitivinícola, amb la participació de totes les baules del sector.
Gestió de l’aigua al Priorat
David Mascort ha explicat que s’està “avançant” en la la gestió de l’aigua en aquesta zona, i s’ha referit a la reunió del director de l’ACA, Samuel Reyes, amb diversos alcaldes del Priorat, el passat 8 de setembre, per abordar la millora de la garantia en l’abastament d’aquest recurs. “En aquest sentit, és previst iniciar, pròximament, els primers tràmits per executar les obres de millora de la xarxa de subministrament de Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera (Topograpo), pressupostada en 1 milió d’euros“, ha comentat.
Paral·lelament, s’està treballant en la constitució de la comunitat d’usuaris del Topograpo per gestionar aquesta xarxa d’abastament que inclourà ajuntaments i comunitats de regants, i també s’iniciarà un estudi d’alternatives per incrementar la garantia en diversos municipis de la zona que actualment disposen de captacions vulnerables.