L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), complint amb l’objectiu de transferència al sector en el marc del Pla Estratègic #HoritzóINCAVI2025, ha recopilat tota la informació existent a dia d’avui sobre la nova reforma europea d’etiquetatge dels productes vitivinícoles que entrarà en vigor a partir del 8 de desembre de 2023, i ha organitzat una segona jornada formativa adreçada al conjunt del sector vitivinícola.

En aquesta ocasió, la jornada, que s’ha fet a través de la plataforma Teams, ha comptat amb Ignacio Sánchez Recarte, secretari general del Comitè d’Empreses del Vi (CEEV), qui ha presentat les novetats legislatives publicades al diari Oficial de la Unió Europea durant el mes d’agost.

A efectes pràctics els cellers amb vins produïts abans del 8 de desembre podran continuar posant-los al mercat fins a esgotar les existències. Concretament, s’ha deixat clar que el procés de producció acaba quan el vi té els requisits establerts per la normativa europea per a cadascuna de les categories de producte vitivinícola (vi, vi escumós, vi de licor, etc).

Properament, se celebrarà una reunió de la Unió Europea per tractar determinats aspectes relatius a la informació que no pot contenir el web on remet el codi QR, com per exemple, informació comercial ni altre tipus que no sigui estrictament la relativa a la llista d’ingredients o informació nutricional. Com a resultat d’aquesta negociació, s’elaborarà un document de FAQ’s.

Tanmateix, Sánchez Recarte, ha recomanat als participants a la jornada que adaptin les seves etiquetes, “sense més demora, pel nou etiquetatge, ja que possiblement hi haurà una demanda en aquest sentit per part del mercat”.

I és que com ja es va informar el mes de juny, la nova normativa obligarà a indicar la llista d’ingredients i la informació nutricional completa a l’envàs dels productes vitivinícoles i en el mateix camp visual que la resta d’indicacions obligatòries.

En concret, i pel que fa la llista ingredients, la normativa diu que es pot indicar a l’etiqueta física o per mitjans electrònics, com seria en un codi QR. Això sí, l’ús d’aquest últim sistema implica la prohibició de recopilar i fer seguiment de les dades d’usuaris que ho consultessin, i tampoc permet afegir cap tipus d’informació comercial. A més, si es comunica per mitjans electrònics, els al·lèrgens (sulfits) han de mantenir-se a l’etiqueta física.

Pel que fa a la informació nutricional completa, aquesta podria anar també indicada a través de mitjans electrònics, excepte el cas del valor energètic que sempre hauria de constar a l’etiqueta física, en KJ i Kcal i per 100ml, acompanyat de la lletra: ‘E’. Aquesta informació, inclòs el codi QR, hauria d’anar indicat en el mateix camp visual que la resta d’indicacions obligatòries.

La presentació de la jornada ha anat a càrrec de la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, que ha explicat la feina feta per l’INCAVI davant d’aquest repte normatiu. “Davant del gran canvi normatiu que promou la UE en l’etiquetatge nutricional del vi, l’INCAVI-DACC ja ha fet camí. D’una banda, hem estat actius en el seguiment de l’elaboració de la normativa evitant greuges que poguessin afectar les nostres especificitats. I de l’altra, adaptant els nostres centres INCAVILAB als futurs requeriments analítics per poder donar una resposta més eficient a les empreses del sector“, ha remarcat la directora.

En aquesta ocasió a la jornada s’han inscrit més de 200 professionals del sector que han pogut resoldre els seus dubtes respecte la nova normativa al final de la sessió.