L’Assemblea General de l’Associació de Viticultors i Elaboradors CORPINNAT-AVEC ha aprovat per unanimitat de tots els socis concedir a títol pòstum la distinció de President Honorífic de la marca a Xavier Gramona, mort aquest estiu. Amb aquest gest, el col·lectiu CORPINNAT pretén reconèixer la tasca, el compromís i la fidelitat del qui va ser un dels fundadors de la marca i el seu primer president. “Els valors d’estima per la pagesia i el territori que sempre va defensar amb convicció i fermesa són avui un dels principals pilars de la nostra organització i el millor llegat que ens podia deixar“, expliquen fonts de l’associació. Si CORPINNAT avui és una realitat és, en bona mesura, gràcies a les seves aportacions i al compromís personal que hi va dedicar.

La concessió d’aquesta distinció s’ha fet aquest dijous en el marc de la segona edició de la Nit de Verema CORPINNAT que ha reunit més de 150 persones al celler Llopart, que aquest any ha acollit la vetllada. El president de CORPINNAT, Ton Mata,  ha encapçalat l’homenatge a Xavier Gramona, juntament amb la resta d’elaboradors que integren la marca i ha lliurat al fill del finat i actual membre de la junta directiva de CORPINNAT en representació de la família Gramona, Leonard Gramona, una peça de ceràmica original obra de l’artista sadurninenca María José Torres, que representa les dues ànimes de Xavier Gramona, la més terrenal, lligada a la terra i la pagesia, i la més espiritual i rebel, alhora.

Leonard Gramona ha tingut paraules d’agraïment vers el col·lectiu CORPINNAT i, en nom de la família Gramona, ha reiterat el compromís i la fidelitat en el projecte. En l’acte hi ha assistit una àmplia representació de la família Gramona, encapçalada pel president i enòleg del celler, Jaume Gramona, cosí de Xavier Gramona.

Prèviament, el president de CORPINNAT, Ton Mata,  ha dirigit un discurs a tots els assistents on ha destacat la consolidació de la marca col·lectiva tant al mercat interior com exterior, i la percepció que té el consumidor final respecte els corpinnats com a vins escumosos de qualitat amb un origen concret i un dels reglaments més exigents del món. Mata s’ha referit també a la reactivació per part de l’Incavi de la Llei Catalana del Vi i ha afirmat que aquesta llei obre una oportunitat per regular el sector i segmentar tots els cellers del territori català segons el model productiu i per a tota la raó social. Segons Mata, “aquest és un deure amb el consumidor, per ser més rigorosos i transparents“.

CORPINNAT considera i proposa que tots els cellers elaboradors i comercialitzadors de vins han de ser categoritzats, per raó social, en base a la qualificació del seus sistema de treball tant en l’apartat vitícola com vinícola, i tots dos ensems. Així doncs, ha assenyalat Ton Mata“pensem que la millor manera de garantir la gran majoria d’aquests objectius és mitjançant la segmentació segons el model productiu, basada en la integració vertical de les empreses, per a la totalitat de la seva raó social”.

En base a la següent qualificació prèvia del celler, utilitzant un sistema similar a el emprat ja a França, que evidentment ha de constar obligatòriament a la etiqueta i en la promoció dels seus vins, de forma explícita o amb un logotip identificador o bé unes sigles que es puguin crear regulant la seva presència i format. i ha de ser obligatòria per a totes les empreses vitivinícoles de Catalunya, estiguin emparades sota una DO, DOQ, IG, MCUE  o no hi estiguin, CORPINNAT proposa 5 figures de categorització, sempre per raó social, no per als productes que fa l’empresa.

FIGURA 1. VITICULTOR ELABORADOR

100% de vinificació a la propietat amb un mínim del 95% del raïm procedent de vinya de titularitat pròpia, el 5% restant ha de ser de la mateixa zona de proximitat o DO (si fos el cas) i amb contractes de compra de llarga durada i que respectin de forma manifesta el cost mínim del raïm de tercers.

Està totalment prohibida la entrada de vins produïts per altres (cellers, majoristes, cooperatives, etc.) per la elaboració o embotellat.

Els mostos tant sols estan permesos per tiratge i licor d’expedició en el cas de vins escumosos i escumosos de qualitat.

FIGURA 2. VINIFICADOR ELABORADOR

100% de vinificació a la propietat per tota la raó social, amb raïm procedent de vinya de titularitat pròpia o de tercers per proximitat o DO (si fos el cas) amb contractes de compra de llarga durada i que respectin de forma manifesta el cost mínim del raïm de tercers. Està totalment prohibida la entrada de vins produïts per altres (cellers, majoristes, cooperatives, etc.) per la elaboració o embotellat. Els mostos tant sols estan permesos per tiratge i licor d’expedició en el cas de vins escumosos i escumosos de qualitat.

FIGURA 3. NEGOCIANT

Empresa que compra vi a doll i l’embotella ja sigui per escumosos o per vins tranquils, encara que sigui en un percentatge seguint les pautes de la seva DO (si és el cas).

FIGURA 4. MARQUISTA

Empresa que etiqueta amb marques de tercers, sigui empreses individuals o distribuïdors. Encara que sigui en un percentatge.

FIGURA 5. COOPERATIVISTA

Vins de cooperativa elaborats a la cooperativa tant per comercialització pròpia o de marques dels seus associats.

Des de CORPINNAT també reivindiquem el dret a poder utilitzar el nom del municipi on estan ubicades les vinyes i els cellers.

Ton Mata ha tancat la seva intervenció estenent la mà al diàleg “tant a l’administració com al conjunt del sector vitivinícola per construir i blindar entre tots, sense excepcions, un marc jurídic rigorós, transparent i garantista de cara al consumidor final i que prioritzi la qualitat i el territori per sobre de tot“.