El gruix de les experiències tindran com a punt neuràlgic el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges, l’espai d’enoturisme del Celler de l’Hospital de Sitges. També s’han programat activitats a la Sala Espai Penedès de Tastavins a Barcelona, i a la Taverna del Vinseum de Vilafranca del Penedès
 
Itineraris per als diferents públics
 
Cada perfil té un acte a mida per a la Setmana de la Malvasia 2023. Al blog del Celler de l’Hospital de Sitges hem seleccionat diferents itineraris per a cada tipus de públic. Els amants del vi poden gaudir de la Fira popular de Malvasia a La Malvaseria, diumenge 19 de novembre, de les 11:00 a les 20:00h; un tast de Malvasies de Sitges de la DO Penedès, dijous, 16 de novembre, de 19:00h. a 21:00h a Barcelona; o un tast del Concours Mundial de Bruxelles amb vins d’arreu del món, divendres, 17 de novembre a les 19:00h. Els amants de la cultura podran gaudir de d’un tast de Malvasia i Art amb ADN Garraf, divendres, 10 de novembre, de 19:00h a 21:00h; el taller de “Perfumats de Malvasia de Sitges”, que combina perfums amb aromes de Malvasia, dissabte 11 de novembre, de 18:00 a 20:00h. O la presentació del nou llibre “Una (petita) història de la Malvasia de Sitges, il·lustrat per Pilarín Bayés, diumenge 12 de novembre, de 12:00 a 13:30h.
 
Per als més culturaletes, la Setmana de la Malvasia 2023 ha programat un concert de handpan amb tast de Malvasia la preciosa capella modernista de l’Hospital de Sitges, dissabte 18 de novembre, de 19:00 a 21:00h. Els professionals podran gaudir d’una edició especial del tast de Malvasies, amb més de 50 referències, a la Fira Professional de vins de Malvasia de Sitges, dilluns, 13 de novembre, de 16:00 a 20:00h. A més d’una jornada pedagògica on es parlarà d’enoturisme, canvi climàtic i Slow Food i Slow Wine, amb Malvasia de Sitges, divendres, 17 al matí, a la Biblioteca noucentista Santiago Rusiñol. 
 
Homenatge a un “llegat humà” 
 
La novena Setmana de la Malvasia està dedicada al “llegat humà” de la Malvasia de Sitges. “Volem fer un doble reconeixement”, assegura Alba Gràcia, Coordinadora del CIM “Primer a la nostra gent gran: els nostres avis i àvies de la residència de l’Hospital, que no deixa de ser el paraigües principal del celler de l’Hospital, i del Centre d’Interpretació de la Malvasia. Tota l’activitat enoturística de la Setmana de la Malvasia, i totes les ampolles del celler de l’Hospital tenen un impacte directe a la nostra gent gran.També volem homenatjar el que significa el col·lectiu de la gent gran de Sitges que encara tenim viva la memòria de quan Sitges era un poble viticultor, i encara hi havia oficis com traginers, boters, celleristes… quan encara el turisme no era l’activitat principal de la nostra Vila. Per això volem fer aquest homenatge a totes les vides que ens han precedit i que expliquen que avui encara existeixi la Malvasia a Sitges“.
 
Mercè Comes, Ambaixadora de la SDM23
 

En aquest sentit, l’actriu,productora teatral i membre de “La Cubana”, Mercè Comes, ha rebut amb molta il·lusió ser l’Ambaixadora de la Malvasia 2023. “La Malvasia és la beguda típica, patrimoni de Sitges. Cada vegada que vas a un lloc i hi ha Malvasia, Sitges també hi és present”, raona Comes. “Ves a saber si també aquesta beguda és la culpable que hi hagi tant d’esperit artístic a Sitges, i entre els sitgetans“.

Sitges i la Malvasia 
 
La Malvasia de Sitges ens atorga un valor afegit i una singularitat molt important com a poble” comenta l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell “És molt més que una varietat de raïm, o un producte de proximitat. Es tracta d’un llegat patrimonial que va posar Sitges al mapa segles enrere per situar-nos com un referent. Aquesta varietat de vi, present a la nostra vila des del segle XIV és un revulsiu i un actiu que permet projectar-nos al món exemplificant l’enoturisme, el turisme cultural i la unió de tradició amb modernitat. Per això, des de l’Ajuntament de Sitges el nostre compromís és reivindicar la Malvasia de Sitges, la nostra Malvasia, i divulgar-la, preservar-la. Volem, doncs, potenciar la Malvasia de Sitges, que ens va deixar en llegat Manuel Llopis i Bofill“.
 
Una varietat autòctona de futur
 
L’enòleg del Celler de l’Hospital de Sitges, Albert de Sangenís-Lliví creu que “el futur que li espera a la varietat és molt prometedor“. Sangenís considera que “el potencial és molt gran. Queda clar i demostra amb els vins que actualment estem elaborant. La qualitat és inqüestionable. Una varietat autòctona, i adaptada al canvi climàtic”.