Amb la voluntat de revaloritzar el seu patrimoni natural i històric, l’Ajuntament de Salou ha engegat un projecte pilot per promoure la gestió sostenible i saludable de gairebé 1.500 oliveres (algunes) centenàries, integrades als espais verds públics.

Aquesta iniciativa busca no només preservar aquests arbres fruiters, garrofers i tarongers inclosos, sinó també convertir-los en una font de beneficis socials, en un nou atractiu turístic i en un simbòlic obsequi  institucional“, expliquen fonts municipals.

La prova pilot ja ha mostrat resultats prometedors: amb la collita de 275 oliveres centenàries, s’ha obtingut un rendiment del 12%, equivalent a 700 litres d’oli. Aquesta experiència suggereix que la totalitat de les oliveres podrien produir al voltant de 3.800 litres d’oli, anualment.

La col·laboració altruista amb empreses locals com la jardineria Bordera de Cambrils, el Molí Mallafré de Riudoms, i Gràfica Ortiga Rodríguez, també de Cambrils, ha estat clau en el procés de collita, processament i envasament de l’oli.

L’Ajuntament ha anunciat que una part de la producció serà destinada a ONG’s d’aliments com Càritas, Eluzai o Creu Roja, reafirmant, així, el seu compromís amb les persones més vulnerables. Aquesta iniciativa té el potencial de convertir l’oli d’olives centenàries en un nou atractiu turístic per a Salou, oferint als visitants una experiència única que combina sostenibilitat, solidaritat i la recuperació històrica de l’activitat agrícola.

“Amb aquest projecte, Salou reivindica el nostre llegat agrícola i es compromet amb un futur més sostenible i solidari, posant en valor les seves oliveres centenàries i mil·lenàries”, comenten les citades fonts.

A més, es destaca la preservació d’oliveres mil·lenàries al Vial de Cavet i altres de 700 anys d’antiguitat al Passeig 30 d’Octubre, mostrant l’esforç constant de l’ajuntament per mantenir aquest patrimoni en el creixement urbanístic del municipi. Amb aquesta iniciativa, Salou reivindica el seu llegat agrícola i es compromet amb un futur més sostenible i solidari, posant en valor les seves oliveres centenàries i mil·lenàries.

Aquest fet representa un important pas cap a la conservació de la biodiversitat, la recuperació de l’activitat agrícola, l’aprofitament dels recursos públics i la promoció de la sostenibilitat“, conclouen.