El col·lectiu de cellers elaboradors de vi novell i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) estan ultimant els preparatius de la festa del Vi Novell que tindrà lloc aquest dissabte 9 de desembre als jardins del Palau Robert de Barcelona.  En aquesta edició 2023 participaran 8 cellers catalans elaboradors i dos cellers mallorquins.

Així, al llarg de tot el dia, els assistents podran gaudir dels vins novells amb Denominació d’Origen dels cellers Carles Andreu, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; Celler Masroig i Celler Ronadelles, de la DO Montsant; Maset, de la DO Penedès, i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta.

Els cellers 7103 Petit Celler i Jaume de Puntiró, de Santa Maria del Camí (Mallorca) en l’edició de l’any passat.

Enguany, destaca la presència de dos cellers mallorquins, que presentaran també els seus vins novells al públic barceloní: Jaume de Puntiró i 7103 Petit Celler. A més, per animar la jornada i fer divulgació de què és el vi novell s’han organitzat diferents activitats culturals, com ara actuacions teatrals o un joc de preguntes relacionades amb el vi novell.

Aquest serà el segon any consecutiu que la festa del Vi Novell se celebra a les portes de les festes de Nadal, un canvi de data que vol reivindicar tota la temporada del novell, que comença l’11 de novembre i s’acaba ben entrat el febrer. L’any passat la festa de Barcelona va ser tot un èxit, amb més de 4.000 tastos i molt bona afluència de públic durant tot el dia.

Sobre el Vi Novell

La iniciativa del Vi Novell neix de la proposta que un grup de cellers sensibles a la tradició del Vi Novell van fer a l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) per promocionar els vins amb Denominació d’Origen que s’elaboren i comercialitzen arreu del territori fent ús del terme tradicional ‘novell’.

Els principals factors que caracteritzen el vi novell són la temporalitat i la producció limitada. Aquest any s’han posat a la venda 66.500 ampolles de vi novell. El Vi Novell s’enceta per Sant Martí (11 de novembre) i el seu consum dura fins que comencen a sortir els primers vins joves dels cellers. I és que el vi novell és un vi més que jove. Només s’embotella a l’inici de cada campanya i és el primer tast de la collita. És un vi afruitat i fresc que recorda al gust del raïm i que és ideal per acompanyar tota mena d’àpats, especialment aquells elaborats a base d’altres productes de temporada, a més de ser el maridatge perfecte per a tots aquells productes derivats del porc.