El col·lectiu de cellers elaboradors de vi novell i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) estan ultimant els preparatius de la festa del Vi Novell que tindrà lloc aquest dissabte 9 de desembre als jardins del Palau Robert de Barcelona. En aquesta edició 2023 participaran 8 cellers catalans elaboradors i dos cellers mallorquins.
Així, al llarg de tot el dia, els assistents podran gaudir dels vins novells amb Denominació d’Origen dels cellers Carles Andreu, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; Celler Masroig i Celler Ronadelles, de la DO Montsant; Maset, de la DO Penedès, i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta.
Enguany, destaca la presència de dos cellers mallorquins, que presentaran també els seus vins novells al públic barceloní: Jaume de Puntiró i 7103 Petit Celler. A més, per animar la jornada i fer divulgació de què és el vi novell s’han organitzat diferents activitats culturals, com ara actuacions teatrals o un joc de preguntes relacionades amb el vi novell.
Aquest serà el segon any consecutiu que la festa del Vi Novell se celebra a les portes de les festes de Nadal, un canvi de data que vol reivindicar tota la temporada del novell, que comença l’11 de novembre i s’acaba ben entrat el febrer. L’any passat la festa de Barcelona va ser tot un èxit, amb més de 4.000 tastos i molt bona afluència de públic durant tot el dia.
Sobre el Vi Novell
La iniciativa del Vi Novell neix de la proposta que un grup de cellers sensibles a la tradició del Vi Novell van fer a l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) per promocionar els vins amb Denominació d’Origen que s’elaboren i comercialitzen arreu del territori fent ús del terme tradicional ‘novell’.
Els principals factors que caracteritzen el vi novell són la temporalitat i la producció limitada. Aquest any s’han posat a la venda 66.500 ampolles de vi novell. El Vi Novell s’enceta per Sant Martí (11 de novembre) i el seu consum dura fins que comencen a sortir els primers vins joves dels cellers. I és que el vi novell és un vi més que jove. Només s’embotella a l’inici de cada campanya i és el primer tast de la collita. És un vi afruitat i fresc que recorda al gust del raïm i que és ideal per acompanyar tota mena d’àpats, especialment aquells elaborats a base d’altres productes de temporada, a més de ser el maridatge perfecte per a tots aquells productes derivats del porc.