Del 6 al 9 de desembre, aquest celler de Gandesa proposa un passeig pels escenaris de la Batalla de l’Ebre maridat amb un tast de vins i olis de la Terra Alta. Un tast que reivindica el vi com símbol de pau i concòrdia 

L’arribada de la tardor marca una de les propostes enoturístiques més innovadores de la Terra Alta. El celler familiar Bàrbara Forès ha fet que els paisatges que envolten les seves vinyes parlin amb el seu particular “Tast de Tardor”. Una proposta única que marida vins amb els escenaris de la Batalla de l’Ebre.

A través d’un passeig per la Serra de Pàndols, Manolo Sanmartín copropietari del celler i un apassionat de la història local més recent, transmet als amants del vi i de la història les empremtes que deixa al territori i al paisatge un episodi històric com el del 1938. “Un dels llocs més importants de la Batalla de l’Ebre van ser la serra de Pàndols i Cavalls. La contesa en aquell indret va ser molt dura amb atacs aeris constants“, explica Sanmartín.

La visita comença a la cota 705 de la Serra de Pàndols als peus del Monument a la Pau erigit per la Lleva del Biberó “com símbol de pau, d’evitar futures guerres, i que el diàleg i la concòrdia guanyin sempre“, diu el copropietari del celler. Un lloc que abasta una vista de 360 graus que et va des de les terres de Lleida fins i tot els Pirineus nevats, el Matarranya, la plana del Baix Ebre i el Montsià i enfront de les Serres de Cardó i la part del Montsant i el Priorat. “Malgrat tot el que va ocórrer allà fa més 85 anys, allò és un lloc de serenor en què la natura ho domina tot”, confessa Sanmartín.

De la contemplació des de la Serra de Pàndols, es proposa un passeig entre vinyes. “Justament als peus d’aquesta serra està l’obaga de Tomaset on tenim part de les nostres vinyes“, explica Sanmartín. Una finca obagosa on aquest celler familiar -qui aposta per l’agricultura regenerativa- s’empeny a cuidar unes vinyes que donen fruit al Morenillo, una varietat local i recuperada amb la qual elaboren dos vins molt especials: El Templari i En Moviment Ancestral.

Un passeig per reflexionar sobre el passat i la memòria històrica degustant cinc vins i un oli d’oliva verge extra de la varietat Empeltre elaborat per la mateixa família. Una maridatge que defensa el vi com un element de pau, de relació amb la gent, d’estar a gust amb tots”, conclou Sanmartín. El recorregut finalitza amb una visita al celler, ubicat a una casa pairal del segle XIX al bell mig de Gandesa.