Vuit cellers catalans i dos mallorquins mostren els primers vins de la collita del 2023 a la Festa del Vi Novell de Barcelona que té lloc durant tot el dia als jardins del Palau Robert

Barcelona celebra l’arribada del primer vi del 2023 amb la ja tradicional festa als jardins del Palau Robert, en un dia radiant que està portant moltes persones a descobrir i gaudir d’aquest vi primerenc, l’únic vi de temporada. A la festa hi són presents vuit cellers catalans i dos de mallorquins, que donen a tastar un total de 15 vins. La seva organització va a càrrec del col·lectiu de cellers elaboradors de vi novell i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).

A l’acte inaugural hi ha intervingut Pere Campos, president del Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya, que ha definit el novell com “el vi més efímer” i ha celebrat la recuperació d’aquesta festa tan arrelada al territori. Ha afegit que a Catalunya s’estan elaborant els millors vins del món i ha desitjat que en els propers anys s’ampliï el número de cellers que fan vi novell. També ha parlat Enric Bartra, enòleg de l’INCAVI, que ha dit que “a Catalunya el vi és cultura, i avui portem les festes que es fan a molts territoris catalans a la ciutat”. Ha assenyalat que el vi novell és “una oportunitat per veure com serà aquesta anyada”. Durant el matí, s’ha pogut veure una representació teatral sobre la història i els orígens del vi novell.

Els vins novells de la Vinícola de Sarral.

Els cellers participants a la festa d’avui han estat Carles Andreu, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; Celler Masroig i Celler Ronadelles, de la DO Montsant; Maset, de la DO Penedès, i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta. També Jaume de Puntiró i 7103 Petit Celler, de Mallorca.

Sobre el Vi Novell

La iniciativa del Vi Novell neix de la proposta que un grup de cellers sensibles a la tradició del Vi Novell van fer a l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) per promocionar els vins amb Denominació d’Origen que s’elaboren i comercialitzen arreu del territori fent ús del terme tradicional ‘novell’.

Els principals factors que caracteritzen el vi novell són la temporalitat i la producció limitada. Aquest any s’han posat a la venda 66.500 ampolles de vi novell. El Vi Novell s’enceta per Sant Martí (11 de novembre) i el seu consum dura fins que comencen a sortir els primers vins joves dels cellers. I és que el vi novell és un vi més que jove. Només s’embotella a l’inici de cada campanya i és el primer tast de la collita. És un vi afruitat i fresc que recorda al gust del raïm i que és ideal per acompanyar tota mena d’àpats, especialment aquells elaborats a base d’altres productes de temporada, a més de ser el maridatge perfecte per a tots aquells productes derivats del porc.