D’entrada, s’enduen gran or pel Nat 2017 Chardonnay Muscat de Cellers Domenys, destacant entre els vins blancs joves. I de fet, aquesta és la categoria on més referències han resultat premiades de les que s’han presentat amb segell DO Penedès. Marxen amb medalla d’or l’Anaïs Muscat d’U més U, el Xarel·lo 2023 de Castell d’Or, Vinya Gigi i el Chardonnay de Jean Leon, i mitja dotzena més de vins que s’enduen medalla de plata. Un parell d’ors més en la categoria de rosats (Anaïs Rosat i el 3055 Rosé de Jean Leon) i un vi destacat amb la mateixa medalla entre els negres joves, amb el Genuí de Can Lleó de Vilanoveta. L’ancestral d’aquest mateix celler, el Macabeu Vinya Les Pedres, se’n va amb or en la categoria d’escumosos blancs joves.

El Jurat dels Premis Vinari als Vins Joves 2021 reunit a Rubí.

Seguint al Penedès, però en aquest cas canviant a la tipologia de vins escumosos, el Cava s’enduu la major part dels reconeixements de les categories joves d’escumosos i escumosos rosats. Adernats Jove Eco Guarda 2022, i Roger Goulart Brut Rosé Millésimé 2022 han estat els dos grans ors respectivament, encapçalant el llistat de bombolles joves que reparteix medalles d’or i plata per a diverses referències de la denominació d’origen d’àmbit estatal.

Premis Vinari als millors vins joves de Catalunya. Foto: Jordi Play

Medaller ben repartit
Sumat als grans ors de les categories de blancs joves i escumosos que ja hem anunciat, s’ha atorgat el màxim reconeixement al Rosat 2022 de Coca i Fitó (DO Montsant) en la categoria de vins rosats; i al 12@ del celler Carles Andreu de la Conca de Barberà.

Per regions d’origen i nombre de medalles, ordenat de més a menys, el palmarès ha quedat així: DO Cava (21 medalles) DO Penedès (18), DO Terra Alta (16), DO Empordà (13), DO Montsant (8), DOQ Priorat (5), DO Catalunya (3), DO Conca de Barberà (3), DO Pla de Bages (3), DO Alella (2), DO Costers del Segre (2), DO Tarragona (2).

Rubí segueix decidint els podis
La ciutat de Rubí continua sent aliada estratègica dels Premis Vinari. Ja el primer any del concurs, el 2013, va convertir el Celler Cooperatiu modernista del municipi en la seu del tast final i des de fa algunes edicions, acull les dues sessions definitives: la que decideix els podis dels vins joves al mes de setembre, i la que decideix els vins d’altres criances. A més a més, també és a la ciutat vallesana que s’hi organitza la primera fira de vins guardonats al concurs de vins catalans.

Els Vinari continuen al setembre
Els Premis Vinari fan una petita aturada fins al mes de setembre, amb una nova
convocatòria del jurat que haurà d’avaluar els vins de la resta de categories. Tot plegat,
per a obtenir els resultats definitius de l’edició que es donaran a conèixer en el marc d’una gran gala prevista per divendres 4 d’octubre a Vilafranca del Penedès.

Podeu consultar la resta de guardons en aquest enllaç:

https://vadevi.elmon.cat/premis-vinari/llistat-millors-vins-joves-catalalunya-premis-vinari-24-132479/