La inclusió del celler a Grandes Pagos de España “fa palès el seu compromís amb la qualitat i l’elaboració de vins transparents que reflecteixen les característiques del terroir i l’anyada“, comenten fonts del citata celler. La família Pujol-Busquets, amb una “clara aposta pel territori i l’elaboració integral“, anuncia també una nova inversió que ampliarà la seva superfície de vinyes fins a les 90 hectàrees.

Alta Alella, celler familiar ecològic ubicat en un paratge privilegiat a tocar de Barcelona, anuncia la seva incorporació a Grandes Pagos de España (GPE). La reputada associació sense ànim de lucre agrupa cellers de renom reconeguts per l’elaboració de vins en perfecta harmonia amb el sòl, la natura i el clima de les seves respectives vinyes.

Per ser membre de GPE, els cellers han de complir amb uns requisits d’admissió estrictes, inclosos entre altres l’elaboració de vins singulars que representin el terroir, una filosofia de respecte a la tipicitat i l’origen de la finca, l’exclusivitat de raïms procedents de les seves pròpies vinyes i comptar amb reconeixements nacionals i internacionals. 
”Entrar a formar part de Grandes Pagos de España representa una fita important per a Alta Alella. És un reconeixement que reafirma el nostre compromís amb la qualitat i l’autenticitat de cada 
 ampolla que produïm“, afirma Josep Maria Pujol-Busquets, enòleg i fundador del celler. “Estem emocionats de col·laborar amb altres membres distingits i continuar promovent la diversitat i la riquesa del nostre territori“.

Fundat el 1991, Alta Alella ha mantingut sempre una aposta ferma pel territori, l’elaboració integral i la producció de vins transparents que reflecteixin la diferenciació de la zona d’Alella. Les seves vinyes creixen en un sòl granític conegut com a Sauló i a menys de 2 km del Mediterrani, característiques que confereixen als vins i caves una acidesa natural excepcional.

En aquest marc, la família també anuncia la inversió en noves plantacions ubicades al Parc Natural de la Serralada de Marina, entre els pobles d’Alella i Tiana, ampliant la seva superfície de cultiu fins a les 90 hectàrees els pròxims anys. “És emocionant veure com els meus pares van començar amb només dues
hectàrees i a curt termini estarem cultivant 90”, explica Mireia Pujol-Busquets, directora adjunta i segona generació del celler.

Aquesta expansió no només incrementarà la capacitat productiva del celler, sinó que també suposa la preservació d’una de les regions vitivinícoles més emblemàtiques a prop de Barcelona. “Els viticultors tenim un paper determinant en la conservació i l’ordenació del territori, especialment en una zona tan amenaçada per la pressió urbanística. Les nostres vinyes són el pulmó de Barcelona”, reflexiona.

La selecció d’Alta Alella a Grandes Pagos
En total són sis els vins i caves d’Alta Alella seleccionats per entrar a l’associació: Alta Alella 10 2012, Alta Alella Mirgin Opus 2019, Alta Alella Mirgin Exeo 2017, Alta Alella Cau d’en Genís 2022, Alta Alella Lanius 2021 i Alta Alella Dolç Mataró 2020. Tots ells amb molt bon reconeixement per part del comitè de tast. Grandes Pagos de España reuneix 34 membres, incloent-hi cellers de renom com Mas Doix, Numanthia, Pago de Vallegarcía, Abadía Retuerta, Fuentes del Silencio y Alvear, entre d’altres.

FAMÍLIA PUJOL-BUSQUETS, caves i vins ecològics i naturals

Al bell mig del Parc Natural de la Serralada de Marina, a tocar del Mediterrani i a comptats quilòmetres de Barcelona, hi trobem Alta Alella, el projecte familiar d’en Josep Maria Pujol- Busquets Camps, la seva dona, la Cristina Guillén Soldevila i les seves dues filles, la Mireia i la Georgina. Des de l’inici l’any 1991, la família ha treballat sempre l’agricultura ecològica i s’han recuperat vinyes de més de 65 anys i varietats tradicionals com la Pansa Blanca (Xarel·lo) i la Mataró (Monastrell). Les vinyes de la família, plantades en costers i terrasses, estan situades a les localitats d’Alella, Teià i Tiana, bressol del cava de qualitat des de principis del segle XX.

L’any 2017, Vallcirera és reconegut com a Paratge Qualificat pel CR Cava, distinció i recompensa a una feina de molts anys elaborant caves d’alta qualitat, amb personalitat pròpia i lligats al territori. Es tracta, a més, de l’únic Paratge Qualificat ecològic des dels seus orígens i situat en un parc natural. El 2022 també és clau per Alta Alella, ja que la DO Cava atorga al celler el segell d’Elaborador Integral –garantia de traçabilitat i origen– i certifica el caràcter diferencial del territori SERRA DE MAR. Un reconeixement a la zona vinícola d’Alella per les seves excepcionals i singulars característiques edàfiques, climàtiques, orogràfiques i històriques. Amb aquesta nova zonificació, es posa en valor la singularitat del territori d’Alta Alella.

Paral·lelament, com a primer elaborador de cava sense sulfits del Consell Regulador (des de la verema del 2006), la família Pujol-Busquets continua ferma en el seu objectiu d’oferir els millors vins naturals amb la seva línia del CELLER DE LES AUS. Impulsada per Mireia Pujol-Busquets, es tracta de l’aposta més visible d’Alta Alella amb la sostenibilitat. Un celler dinàmic, carregat d’experiència, amb ànsia de millora i entusiasme pel bon fer.