La directora general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Alba Balcells, i el director general d’Empreses agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, han participat TAIEX INTPA WS sobre denominacions d’origen de la indústria vinícola 


L’objectiu de la missió és enfortir el sector vitivinícola del Tucumán dotant d’eines als seus vitivinicultors i cooperatives 
Catalunya es mostra com un exemple de bones pràctiques del sector vitivinícola en l’intercanvi organitzat per la Comissió europea, TAIEX INTPA WS, que està tenint lloc a la província del Tucumán, a l’Argentina. 
La missió pretén impulsar l’enfortiment del sector vitivinícola al voltant dels seus viticultors i vinicultors, associacions i/o cooperatives que apliquin models de negocis basats en la innovació de productes a través de l’involucrament d’una regulació de qualitat dels seus vins en funció dels seus terrers d’origen, potenciant característiques, atributs diferencials i, per tant, donant valor afegit a la producció de les valls calchaquíes tucumanes de l’Argentina. 
Per aconseguir-ho, des de la Generalitat de Catalunya, s’ha desplaçat una delegació encapçalada pels directors generals de l’INCAVI, Alba Balcells, i d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia. Acompanyats del cap del servei de vitivinicultura de l’INCAVI, Xoán Elorduy, i del cap del servei de secretaria, Xavier Agell.

Per part de l’INCAVI, s’ha explicat la fortalesa del sector del vi a Catalunya, tenint en compte que forma part del primer sector de l’economia catalana, així com el sistema de les denominacions d’origen i com s’organitza al nostre país. S’ha demostrat també com es pot valoritzar encara més el sector del vi a Catalunya a través d’eines transformadores com els estudis de costos per raïm, o el projecte d’impuls dels Vins de Finca Qualificada, una distinció que atorga la Generalitat de Catalunya, i que vol ser una palanca d’augment de notorietat, internacionalització i prestigi dels vins catalans, símbol d’un fort arrelament a un territori concret.

A més, des de l’àmbit de la vitivinicultura s’ha traslladat l’experiència en R+D de l’INCAVI a viticultors i cellerers del Valle Calchaquí sobre varietats recuperades, control de l’estrés hídric, tecnología de celler, així com la resta de projectes inclosos a l’agenda estratègica del Pla de Recerca 2030. L’experiència de l’INCAVI LAB s’ha posat també com una referència pel que fa els serveis analítics que es posen a disposició del sector per conèixer millor els procediments de conreu de vinya i d’elaboració de vi i per complir amb les obligacions dels paràmetres de qualitat.

Per últim, s’ha exposat el sistema de verificació del compliment dels plecs de condicions de les denominacions d’origen mitjançant les auditories anuals, del qual l’INCAVI n’és l’autoritat competent, així com el conjunt de les mesures de suport que es regulen en l’Organització Comuna de Mercats (OCM). Per la directora general, Alba Balcells, “aquesta missió és especialment rellevant perquè a banda d’exposar bones pràctiques de Catalunya, ens permet establir aliances i línies de col·laboració amb els centres d’investigació argentins de forma conjunta davant dels reptes que afronta la viticultura davant del canvi climàtic”. En relació als coneixements de l’àmbit de les empreses agroalimentàries, Joan Gòdia ha posat en valor tota la feina que s’ha dut a terme gràcies al cooperativisme en el sector del vi a Catalunya així com tota la part inspectora que es realitza a través de l’Autoritat Competent. Finalment, ha explicat l’Estratègia Alimentària de Catalunya.

Gòdia, per la seva part, ha remarcat que “és una missió que ens ha permès compartir experiències i on s’ha posat en valor la necessitat de tenir projectes madurs i compartits amb el sector per tal de poder avançar cap a la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social”. Aquesta missió s’ha realitzat amb les autoritats regionals de Tucumán, el Parlamento del Mercosur, la legislatura de Tucumán, i la cooperativa agroindustrial de Colalao del Valle.