La direcció de Grenaches du Mondé, el concurs internacional dedicat a aquesta varietat de raïm i als seus terrers predilectes, explica que “en aquests moments hem observat que és més fàcil fer viatjar als vins que als tastadors,  i per tant hem optat per dividir la degustació dels vins inscrits en el concurs en quatre tastos separats en el temps i en l’espai“. En aquest sentit s’ha posat en marxa “un enginyós muntatge que respecta els gestos de protecció i les recomanacions de distanciament social i alhora reuneix quatre terroirs emblemàtics de la garnatxa”, expliquen des de l’organització. Les zones a les que fa referència són:

• Cebreros a la província d’Àvila a Castella i Lleó per a Espanya,
• Ascoli Piceno a la regió italiana de les Marques,
• Châteauneuf-du-Pape i el Rosselló per a França.

Per a nosaltres és una bona manera de reduir la inquietud del moment“, explica Fabrice Rieu, president del concurs, “preferim organitzar tastos amb només una vintena de persones en un matí per a evitar qualsevol risc sanitari“.

Grenaches du Monde és un concurs anual obert a tots els vins de garnatxa majoritària, sense restricció de color, origen o nacionalitat. La inscripció està oberta fins al 31 de març. Després d’aquesta data, els vins es classificaran, ordenaran i organitzaran en sèries. A continuació, s’enviaran i avaluaran en 4 grans capitals del món de la garnatxa: Perpinyà, el 26 d’abril; Châteauneuf-du-Pape, el 29 d’abril; Cebreros a la província d’Àvila a Castella i Lleó, el 3 de maig; i Ascoli Piceno, a les Marques, el 8 de maig. AQuestes dates es poden modificar en funció de la situació sanitària de cada territori.

Amb 192.455 hectàrees de vinyes, la garnatxa ocupa el setè lloc entre les varietats de raïm més plantades del món. Emblemàtica dels països mediterranis, ocupa el tercer lloc a Europa amb 178.628 hectàrees, és a dir, el 93% de la superfície mundial. França, Espanya i Itàlia són els tres principals països productors, però la garnatxa és molt popular a tot el món: Àfrica del Nord i del Sud, Austràlia, Amèrica del Nord i del Sud, Croàcia, Grècia, Líban, etc.

Imatge del concurs celebrat l’any passat a Montpeller. Foto: Ektasud

Les Grenaches du Monde tenen una vocació internacional i l’ambició de fer descobrir les singularitats i la diversitat inherents a aquesta varietat de raïm. “Cadascuna de les 4 etapes d’aquesta 9ª edició presentarà una àmplia varietat de vins de diverses procedències: en definitiva, una gran edició en miniatura i ens assegurarem de presentar un panell coherent i divers de la producció de garnatxa de diferents regions, europees per descomptat, però també de més enllà. La majoria dels tastadors procediran de cada país, entre ells els millors especialistes en distribució, sommelieria o comunicació del vi“, conclou Fabrice Rieu.

El concurs internacional Grenaches du Monde va ser creat el 2013 pel Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló (CIVR) de Perpinyà. Grenaches du Monde viatja per primera vegada en 2016 amb la seva primera edició s l’Aragó (Camp de Borja), després a Sardenya (2017) i a Catalunya (Terra Alta, 2018). El Concurs va tornar a Perpinyà en 2019, i a l’any passat es va celebrar a Montpeller en col·laboració amb els Vins de Pays d’Oc, primer productor mundial de vins rosats de garnatxa.