Salvador Burgos, amb tota una vida dedicada a la pagesia, amb un pas important pel món del cooperativisme, i amb uns anys durant els quals ha consolidat el seu projecte vitivinícola més personal al capdavant del Celler Mas Sinén, pensa que “cal reivindicar el paper del municipi de Poboleda i de la seva gent dins el procés revolucionari que el vi ha experimentat a la comarca del Priorat

El Salvador va néixer a la casa pairal de la família al carrer Major, a cal Serraller. Als anys 60, la seva mare va agafar les regnes del negoci familiar dedicat al conreu de la vinya (venien el raïm a la Cooperativa de Poboleda que comercialitzava el vi a doll), però també a altres conreus ‘alternatius’ com per exemple la fruita seca (avellaners i ametllers) i també cirerers. El seu avi va ser un dels socis fundador d’aquesta entitat cooperativa, una militància que posteriorment va assumir la mare i, anys més tard, el mateix Salvador.

“Mentre ens dedicàvem més intensament a altres conreus, sempre vaig pensar que de les nostres vinyes havíem de treure molt més de profit, tant econòmic com social. Vivim en un espai privilegiat on, tot i les dificultats de força anys, això haurà d’esclatar un dia o un altre”, comenta. “També t’he de dir que en més d’una ocasió m’havia passat pel cap anar a treballar a fora perquè m’havia arribat alguna proposta molt interessant, però era conscient que seria molt complicat mantenir la serenor que sempre hem trobat en aquests camps”, afegeix. Va ser finalment en els inicis dels anys 90 quan va tenir la possibilitat d’adquirit Mas Sinén, una masia ubicada en un espai absolutament singular del citat terme municipal. Salvador Burgos posa èmfasi durant la conversa en el suport rebut “en tot moment per la meva dona i gran companya de viatge, la Conxita Porta”, amb qui gestiona avui en dia el celler.

La vinya substitueix els avellaners i ametllers

Un cop comprada la finca, van substituir progressivament els conreus existents –sobretot avellaners i ametllers- per ceps de diverses varietats (garnatxa i carinyena principalment) i l’any 2002 van posar els fonaments de les instal·lacions actuals i van iniciar la reforma de l’antiga masia. Anys abans, en Salvador havia dedicat bona part de la seva vida professional a la gestió de la Cooperativa Agrícola de Poboleda i a començar a treballar a buscar un nou perfil dels vins que s’hi elaboraven i a pregonar els seus postulats basats en l’agricultura ecològica. De fet, sis dels companys cooperativistes que el van acompanyar en aquell moment, posteriorment van iniciar projectes vitivinícoles molt coneguts també al municipi. Té un record molt especial pel primer vi que la citada cooperativa va començar a embotellar, el Vinyes de Poboleda. “Van ser uns anys també apassionants –tot i les complicacions que també van sorgir- durant els que vam fer un aprenentatge que a la llarga ha estat molt, molt útil”, diu en Salvador Burgos.

En tot aquest procés vital, Burgos recorda que un viatge realitzat l’any 1998 a Califòrnia, a Napa Valley, el va influir moltíssim a l’hora de definir el projecte de Mas Sinén. “Vaig anar a Amèrica per somiar i en aquell moment vaig interpretar les grans possibilitats que ens podia oferir el món de l’enoturisme. De fet, posat en context aquell moment em serveix per recordar que fa més de 16 anys que estem realitzant activitats dins l’enoturisme”. Segurament no és una casualitat que un 25 per cent de les 20 mil ampolles que surten de Mas Sinén al cap de l’any, siguin comprades en venda directa en el propi celler. De fet, acompanyar-lo per la finca abans de tenir l’oportunitat de tastar els seus vins en una de les sales del mas, suposa una ràpida però magistral classe de coneixement de la viticultura prioratina.

Mas Sinén, una masia edificada durant el segle XVII

Mas Sinén (la masia inicial va ser edificada durant el segle XVII) té actualment vinyes repartides en l’entorn del mateix celler, i també en dues partides conegudes com a Roc de les Bruixes i el Tossal del Bou, a la carretera que va de la Venta del Pubill fins a Poboleda, en total sumen prop de 15 hectàrees. Aquests mesos ha finalitzat un nou repte: la plantació de 2000 ceps de garnatxa blanca en una carena des d’on es pot fer un recorregut visual de 360 graus de Poboleda i el seu entorn. Cal dir que tota la zona combina espais de vinya, terrasses i costers amb el bosc mediterrani.

Salvador Burgos, en un tast al seu celler de Mas Sinén.

Mas Sinén elabora i comercialitza actualment quatre vins: el Mas Sinén La Vall (cupatge de garnatxa, carinyena, cabernet i syra), el Mas Sinén Clos (garnatxa, carinyena i syrah) el Mas Sinén de garnatxa blanca i el Mas Sinén Coster (amb garnatxa i carinyena). Es tracta d’uns vins que han passat un any de vida en bóta i un any (en alguns casos dos) en ampolla. “Actualment estem comercialitzant l’anyada 2017”, explica Salvador Burgos. El seu mercat, a banda dels vins venuts en venda directa, i a Catalunya, es nodreix de compradors arreu d’Europa (Suïssa, Bèlgica, Dinamarca, Àustria i Alemanya) i també d’USA i el Canadà.

Aquesta família de quatre vins, es veurà properament ampliada amb dues novetats: un monovarietal de garnatxa negra de les anyades 2018 i 2019 (unes 1000 ampolles de cada). La primera es podrà comercialitzar a finals d’aquest 2021 i la segona, a principis de 2023. Ara reposen tranquil·lament en l’estómac del celler, a fil de terra. Dels seus vins, en destaca “que recullen la gran singularitat d’una part nord de la DOQ Priorat, amb aquesta llicorella tan laminada que els hi aporten aquest toc de mineralitat tan peculiar. Són vins elegants, frescos que no perden mai aquesta essència prioratina”.

Salvador Burgos es mostra molt optimista de cara al futur. “Estic convençut que el millor per la nostra zona vitivinícola encara està per venir, però hem de continuar vetllant per la nostra personalitat”. Temps al temps.