Els resultats registrats durant la collita 2021 a la DOQ Priorat són molt bons: tant pel que fa a la qualitat dels raïms recollits, com també si ens referim a les quantitats dels quilos veremats“, segons la valoració que es fa des del Consell Regulador. Tot i això, la pandèmia sanitària i els efectes del canvi climàtic han estat dos dels factors determinants de l’anyada del 2021. L’any 2021 va començar marcat per la tempesta en forma de neu, provinent de la tempesta Filomena, que va caure el dia 9 de gener i va deixar importants gruixos de neu, els quals es van mantenir durant dies arreu de les viles de la DOQ Priorat

Feia tres dècades que al Priorat no es registraven unes nevades d’aquestes característiques; precipitacions que van fer incrementar, de forma notable, les reserves hídriques arreu de les viles. “La nevada, però, va provocar malauradament un greu incident al celler Vall Llach i el trencament de branques en alguns cultius“, expliquen fonts de la DOQ. Recordem que la matinada del dia 10 de gener passat, el pes de la neu acumulada al sostre del celler adjunt a l’edifici de La Final, va provocar el seu esfondrament i greus danys materials a la citada instal.lació. Afortunadament, Vall LLach va centrar des d’aquell dia els seus esforços es restablir la situació i en un temps récord ha aconseguit reconstruir el celler i tenir-lo a punt per rebre la verema d’aquest mateix any.

Foto: Cims de Porrera/Joan Carrion

En el cas de la vinya, però -expliquen des de la DOQ- la precipitació va ser molt beneficiosa. Entre finals de l’hivern i principis de la primavera es van registrar alguns pics de temperatures, que van provocar la brotació de la vinya durant la primera setmana d’abril. La primavera va ser d’una alta normalitat climàtica amb un bon quallat del raïm i un bon desenvolupament vegetatiu, per això, el cultiu avançava sense incidències sanitàries destacables”. Les primeres setmanes d’estiu van ser seques, assolellades i caloroses, mantenint un bon ritme en el cicle vegetatiu. Just a l’inici de la verema, durant la tercera setmana d’agost, les pluges que van caure durant dues setmanes van provocar un alentiment en la maduresa. Una situació que va canviar de forma radical a partir del 15 de setembre, quan es va retornar al característic clima mediterrani del Priorat, que va beneficiar en molt l’evolució de la collita, la qual es va allargar fins a finals d’octubre.

Anyada rere anyada, es confirma – continua l’informe redactat per la DOQ Priorat –que cada vegada més que les collites estan marcades per pics climatològics, els quals estan fora de la normalitat; unes alteracions que afecten a la quantitat i escassament a la qualitat del raïm“. La collita, que ha estat d’una qualitat molt bona o excepcional, ha finalitzat amb 7.314.682 quilograms de raïm. Un 92 per cent de les quals corresponen a les varietats negres i un 8% restant a les blanques. La garnatxa i la carinyena són les majoritàries a la DOQ Priorat amb un 65% de la collita d’aquest any.

En aquest enllaç podeu consultar l’informe complert:

https://www.doqpriorat.org/wp-content/uploads/2021/12/INFORMECOLLITA2021DOQPRIORAT-3.pdf