Aquesta setmana fa un any, el pes de la neu caiguda durant la forta tempesta provocada pel fenòmen meteorològic Filomena, va provocar greus danys a les instal.lacions del Celler Vall Llach de Porrera. L’ensorrament del sostre de la nau ubicada darrere de l’edifici de La Final va malmetre la majoria de tines d’innox, àmfores, maquinària diversa, així com bona part del vi embotellat a punt de comercialitzar.

El Celler va iniciar aleshores un projecte de recuperació de l’espai i de rehabilitació de les diferents instal.lacions que va permetre rebre la verema d’enguany entrés a partir de dia 13 de setembre, i poder començar a vinificar els raïms de 2021 en el mateix indret tot i les dificultats pròpies de fer aquesta tasca de manera paral·lela amb les obres finals del nou celler. Un projecte i unes obres que han suposat una inversió d’1,2 milions d’euros, dels quals l’empresa haurà d’assumir prop d’una 40% de total. La resta serà aportat per la indemnització de l’assegurança de les companyies Zurich i Allianz i per les subvencions de fons europeus a les quals opta Vall Llach per la construcció del nou celler.

En aquest context, l’empresa ha volgut agrair públicament el suport que al llarg d’aquest any ha rebut, tan pel que fa a la solidaritat de diferents agents del món del vi (Centre Tecnològic Vitec, DOQ Priorat, als cellers Sangenís i Vaqué i Merum Priorat per cedir espais d’emmagatzement), a l’quip d’arquitectes i empresa constructora per realitazr el nou celler en un temps récord, als mitjans de comunicació per la cobertura que van realitzar de la situació, als clients que durant aquest temps han col.laborat amb la compra de vins, entre d’altres. Destaca també l’aportació de 32.000 mil euros gràcies a la Plataforma reconstruIm Vall Llach que ha servit per cobrir un 10% del cost anual de sous i salaris del celler.

El camí ha estat realment complicat, quan vam iniciar els tràmits amb les empreses asseguradoresvam haver de contractar un pèrit expert en l’assessorament pericial de sinistres com el nostre, ja que no teníem cap experiència en la gestió de negociacions amb empreses asseguardores”. Vall Llach explica que “hem trigat un any a arribara un acord amb Allianz, l’empressa asseguradora de l’edifici. Zurich, l’asseguradora contractada per cobrir el contingut, ens ha indemnitzat amb gairebé el 100% del valor del qual vam perdre“, explica el celler en una carta pública.

Vall LLach agraeix també el suport de l’Ajuntament de Porrera així com a “tots els veïns per facilitar-nos la feina de reconstrucció i per la paciència que estan tenint amb els inconvenients que causen unes obres d’aquesta magnitud al mig del poble“.

La neu enfonsa a Porrera una nau del Celler Vall Llach, ubicada darrere l’edifici de la Final

Vall Llach reconstrueix el seu celler i podrà acollir la verema a partir del proper 13 de setembre