El grup Reserva de la Tierra, amb seu ubicada al municipi de Les Borges del Camp, hauria comercialitzat també ampolles amb Distintius de Garantia pressumptament no certificats per les Denominacions d’Origen Tarragona i  Catalunya. Una situació que -segons ha pogut saber aquest mitjà de fonts properes a la investigació- s’hauria descobert en el procés d’intervenció de material localitzat en una de les impremtes on presuntament es feien les impressions dels citats distintius que han de validar cadascuna de les ampolles comercialitzades sota la marca de cada DO. Una actuació fraudulenta que s’afegiria a la denunciada mesos enrere per les DO’s Montsant, Terra Alta i la DOQ Priorat davant dels Mossos d’Esquadra. En aquest cas, fonts de la DO Catalunya han volgut mantenir la prudència sobre aquesta actuació i ha volgut destacar “el seu absolut respecte sobre aquesta investigació policial i al secret de sumari“.

Cal que recordar que aquesta investigació es troba actualment sota secret de sumari, i que setmanes enrere el citat cos policial va explicar que en una de les actuacions es van intervenir 23 bobines, cadascuna amb 5.000 Distintius de Garantia, que tenien la mateixa numeració. En les citades entrades a les instal.·lacions de Reserva de la Tierra, s’havien intervingut 3,2 milions de Distintius de Garantia falsos i s’havien immobilitzat més de 750.000 ampolles de vi amb aquests distintius falsificats. Dins la mateixa operació l’autoritat judicial va ordenar a quatre cadenes de supermercats aturar la distribució i venda de vins de diferents marques afectades pel frau.

Foto: Mossos d’Esquadra.

Les primeres estimacions indiquen que des de l’any 2017 es podrien haver comercialitzat entre 8 i 10 milions d’ampolles d’aquests vins a l’any. En concret, la investigació a l’empresa i els seus responsables es va portar a terme per pressumptes delictes contra la propietat industrial, de frau als consumidors (estafa), de publicitat enganyosa i de falsedat documental. La immobilització dels vins es va ordenar amb l’objectiu d’aturar el frau als consumidors i els prejudicis a les DO, però no perquè es considerés que els vins investigats representessin cap mena de risc per a la salut dels consumidors. La investigació continua oberta, enfocada a determinar el grau de participació dels diferents responsables de la empresa i altres persones relacionades amb l’activitat il·lícita.

Per la seva part, davant d’aquesta situació, el Grup Reserva de la Terra va voler defensar-se públicament de les actuacions policials realitzades, tot manifestant que “garantia la qualitat de tots els seus vins i que col·laboraria en les investigacions” que havia ordenat el Jutjat número 3 de Reus a partir de les denúncies de les DO Montsant, Terra Alta i la DOQ Priorat. En un comunicat l’empresa passava a l’ofensiva tot manifestant la intenció “d’estudiar una resposta legal” a les citades acusacions i acusava els citats Consells Reguladors “de defensar els interessos econòmics d’alguns cellers que utilitzen alguns reglaments com a estretègies proteccionistes dels seus propis interessos“.

Mossos d’Esquadra intervenen 750 mil ampolles de vi i 3,2 milions de ‘distintius de garantia falsos’ a Reserva de la Tierra

Les DO’S mostren ‘gran sorpresa’ per la magnitud de les irregularitats comeses presumptament a Reserva de la Tierra

Reserva de la Tierra ‘certifica’ la qualitat dels seus vins i acusa les DO’S “de defensar els interessos econòmics de determinats cellers”