Neix el Gremi de Vinyataires Lliures per donar veu a tots els vinyataires independents
L’entitat constituïda aquest passat novembre, serà una eina imprescindible per tal que els viticultors elaboradors i les viticultores-elaboradores estiguin representats dins del sector del vi”.

Recordem que aquest col.lectiu va sortir a la llum públicament l’any passat arran de la denúncia que el celler Dasca Vives va fer pública quan el Departament d’Agricultura els van imposat una sanció de 2.001 euros per fer servir ‘Valls’ a les etiquetes dels seus vins. Una penalització -impulsada també des de la Denominació d’Origen Tarragona- en la que Agricultura va argumentar que “aquest topònim forma part de la DO Tarragona i aquest celler no està sota la seva empara i per tant no el podia fer servir“. En aquell moment Dasca Vives va presentar al·legacions a aquesta multa i que finalment va tenir una resolució peculiar ja que si bé es va mantenir la quantitat de 2001 euros de multa, si que a partir d’aquell moment, Dasca Vives ja pot utilizar -i utilitza ja- el topònim “Valls” a les seves etiquetes. “Hem guanyat poder posar el nom del municipi a les etqieuetes de vi, encara que no pertanyis a una DO. Ho diu la primera resolució administrativa de Catalunya en aquest sentit“, explicava Josep Dasca i Alba Vives al conèixer aquesta decisió d’Agricultura. “Una fita que va ser possible gràcies al suport rebut durant aquest temps pel Col·lectiu de Vinyataires Lliure“, destaca Josep Dasca.

Alba Vives i Josep Dasca, del celler vallenc Dasca Vives.

El sector del vi és un sector molt ampli i amb moltes realitats. Una d’aquestes realitats és la creixent proliferació de petits viticultors i viticultores que treballen les seves pròpies vinyes i que posen el seu treball dins d’una ampolla. En moltes ocasions, aquests petits productors es troben desemparats i no representats en les decisions sectorials que es prenen, cosa que provoca que com a part activa del sector, tinguin totes les obligacions amb les administracions, però que no puguin gaudir de molts dels beneficis dels que gaudeixen d’altres elaboradors, generant un greuge comparatiu“, expliquen des del citat organisme recentment constituït.

Amb la figura del Gremi de Vinyataires Lliures, els seus assosciats “pretenem donar veu a tots els viticultors-elaboradors i viticultores-elaboradores estiguin o no en una Denominació d’Origen, poder defensar els seus interessos i fer arribar les seves propostes en totes les taules on es decideix el present i futur del sector del vi“. “Tal i com també ens va manifestar l’INCAVI -continuen explicant- en una reunió mantinguda fa uns mesos, fins ara no hi havia cap entitat que representés aquest tipus d’elaboradors, pel que la creació de l’entitat és totalment positiva i permetrà la seva interlocució en les taules sectorials, de promoció, i allà on sigui necessari. Des del Gremi de Vinyataires Lliures, format actualment per més de 40 elaboradors, manifestem la nostra satisfacció per la creació d’aquesta nova entitat“, expliquen.

En un comunicat manifesten que “després d’un enriquidor debat intern que ha durat uns mesos hem pogut definir les bases del gremi de cara a la realitat present, però també amb visió de futur. Vinyataire Lliure, és tot aquell que treballa les vinyes, elabora el seu vi i el comercialitza amb el màxim respecte durant tot aquest procés. És aquell que compleix amb les seves obligacions com a elaborador de vi, però que també vol gaudir dels drets dels que gaudeixen altres tipus d’elaboradors“.

Els propers passos que s’ha marcat el nou Gremi, són, “per una banda, anar incorporant tots aquells cellers d’aquesta tipologia que vulguin associar-s’hi i, per altre banda, sol·licitar ser tingut en compte en la presa de decisions sectorials“. Segons comenten des de la nova associació, “en la darrera reunió de fa uns mesos, en que es van traslladar una sèrie de demandes i consultes a l’INCAVI, es va assolir el compromís del Director General i del Secretari General de donar resposta a aquests temes, resposta que en l’actualitat encara no s’ha rebut i que s’espera tenir en breu per tal de poder seguir treballant conjuntament“.

‘Vinyaters lliures’ vol sumar altres col.lectius pagesos i fer força davant Agricultura