El cap de setmana del 2 i 3 de juliol el celler Herència Altés de Gandesa posa en marxa la primera edició de (Vi)ncle, “el festival que cultiva els sentits”. Es tracta d’una proposta cultural multidisciplinària al cor de la Terra Alta que “pretén vincular diverses formes artístiques en un únic espai per oferir una experiència multi sensorial a través de la música, l’art, la dansa, la pagesia i el vi“, exliquen des del citat celler.

El certamen té com a caps de cartell músics com ara Quimi Portet, cofundador del grup El último de la fila, Joan Miquel Oliver, cantant i lletrista del grup mallorquí Antònia Font, i el músic i compositor ebrenc Èric Vinaixa. També s’han programat dos espectacles de dansa: el primer, Labranza, una obra del Colectivo Lamajara que submergeix l’espectador en l’estètica rural i la quotidianitat de la vida al camp i, el segon, Manifest de l’artista tortosina Mar Grifoll, una proposta que fusiona la dansa i la música electrònica. A més, el pintor i dibuixant italià resident a Gandesa Roberto Mutti exposarà una part de la seva obra a l’interior del celler.

El festival, òbviament, també vol posar en valor el paper de la pagesia, de la vida rural i del vi. Els amants del vi, podran gaudir d’un tast vertical del Trementinaire, el vi brisat del celler, del qual es presentarà la nova anyada 2019. Diumenge al matí, s’oferirà una visita gratuïta a tothom qui hagi adquirit entrada pel festival. A més, durant tot el festival es podran degustar els vins Herència Altés a l’espai de tastos del celler“, expliquen.

A més, en aquesta línia de visibilitzar el savoir-faire d’oficis amb llarga tradició, el dissabte al matí s’ha programat un taller de tints naturals i un xerrada sobre les trementinaires (dones originàries de zones de muntanya que es dedicaven a la recol·lecció d’herbes remeieres i ungüents ancestrals) amb l’artesana tintorera, filadora i teixidora Montse Catalán. El dissabte a la tarda es podrà visitar un espai market tradicional amb presència d’artesanes del cotó, la llata o les herbes remeieres, entre d’altres.

Núria Altés, copropietària del celler i organitzadora de (Vi)ncle explica que “el festival sorgeix amb l’objectiu d’apropar la cultura al territori en el sentit d’oferir propostes diferents que normalment no arriben a les nostres comarques i generar connexions entre diferents disciplines i actors, d’aquí el nom del festival“. “Al mateix temps -continua Altés- volem fer visible que l’elaboració de vi forma part de la nostra tradició cultural, de la pagesia, un ofici que, com molts altes oficis manuals, cada vegada estan menys presents en el dia a dia de molta gent“.

Podeu consultar el programa complet a través de la pàgina web del celler