El 21 d’agost s’inaugura del Festival Terrer Priorat 2022 en el marc incomparable de la Cartoixa d’Escaladei amb un concert de música antiga. Marc Vilajuana produeix i presenta, Matèria Primera, un concert de música vocal a tres veus amb materials medievals sacres i composicions pròpies contemporànies amb premisses d’ascetisme, precisió i escolta: “No és la pintura ni el vernís, és la matèria primera i la seva textura genuïna”.

El Festival Terrer Priorat arriba a la sisena edició amb força renovada i una programació pensada per a l’era post-covid. Un programa ric en estils, desenfadat i alegre, i alhora transcendent i un punt subversiu. En un context general de retrobament amb la vida i l’alegria, Festival Terrer Priorat “esdevé un espai per a la descoberta d’un territori únic, vital i encisador“.

Un concert que marcarà l’inici d’una extensa programació que s’allarga tota la tardor. Ens hem esforçat per fer una programació exquisida, d’autor i principalment femenina, seguint la filosofia del festival en les darreres edicions. La proposta artística enguany combina concerts íntims, de petit format i en espais escollits amb d’altres espectacles més atrevits i desenfadats amb música de ball“, explica Blai Rosés, director del festival. “Un any més al Terrer -continua- no volem parlar de caps de cartell, tots els artistes que programem són en el seu estil primeres espases de l’escena musical dels països catalans. Aquest segell de qualitat és l’excel·lència que el Priorat per història, distinció i bellesa mereix“.

El festival, en un format expandit des de finals d’estiu fins a les portes de l’hivern, es fusionarà amb els territoris de les denominacions d’origen patrocinadores DOQ Priorat, DO Montsant i DOP Siurana. El Terrer no és només música, va acompanyant d’un programa de tast de vins i olis de les DO patrocinadores. “Una any més, volem fer del Terrer un espai cultural i gastronòmic distingit i de preeminència de l’escena cultural. Venir al Priorat i al Terrer és un entrar a un viatge de descoberta per als sentits, una aventura que ens mostra la meravella d’allò nostrat. I és, sens dubte aliment per l’ànima”, afegeix Blai Rosés.

Festival Terrer Priorat, el nom fa la cosa

Un festival és una festa? Sí. Un festival és un element d’identitat d’un territori? Sí. Un festival és un espai de la cultura i per la cultura? Sí. Un festival és un dinamitzador de l’economia d’un lloc? Sí. Un festival és també un estat d’ànim? Potser. Fa sis anys que va néixer el Terrer, en aquell moment teníem clar que volíem fer un projecte professional, amb la mirada posada al llarg termini i amb una mentalitat contemporània“, manifesta Rosés. “Sis anys fent petites passes per consolidar un projecte ambiciós i fent cultura des de la idea de qualitat artística, d’activisme delicat, de pobles vius i d’una manera concreta de pensar una comarca: el Priorat; un territori que sobreviu i s’enerva entre el Camp de Tarragona i l’Ebre. Un conglomerat de poblets, turons, espadats, vinyes i oliveres, carregat de futur i mancat d’harmonia per les batzegades de la història“.

El Festival Terrer Priorat és producte de la voluntat col·lectiva i aquesta és la seva raó de ser. Han de ser-hi tots: els ajuntaments, les institucions, les empreses i el públic, la gent i les persones, presents i receptives. Si una peça cau, el Terrer defalleix. Aquesta màxima ha estat consubstancial al seu periple fins ara atrevit, joiós i fastuós. Som rurals, som petits, som fora de temporada, som locals i d’arrel, som majoritàriament en veu de dones. Som música i som vi. Som l’experiència de viure la música en viu i a tocar de l’artista, tastant vins de terrer en llocs que ens transporten, que ens fan sentir les essències del temps i l’espai” diu Rosés.

El Festival Terrer Priorat s’ha consolidat en aquests anys com un espai cultural distingit de preeminència en l’escena nacional. Representa, a més, “un impecable aparador del Priorat, una comarca que viu una època marcada per l’efervescència de la viticultura com a pal de paller d’un model de revitalització basat en l’excel·lència i la sostenibilitat“, conclou Rosés.