Unió de Pagesos preveu que la verema d’enguany, que ha començat fa uns dies a Catalunya, serà almenys un 25% menor que la mitjana d’altres anys, per la sequera que ha patit gran part del territori i les temperatures extremadament altes, qüestions que han fet avançar la collita en algunes zones a finals de juliol o principi d’agost

Un altre factor que marcarà les condicions de la collita també serà l’estancament de preus del raïm i el vi que les empreses compradores paguen a les viticultores i viticultors. “A més, l’elevat increment de costos de producció (gasoil, de fitosanitaris i fertilitzants) impedeix que els preus puguin ser compensats“, expliquen fonts del citat sindicat agrari.

A l’Alt Penedès, l’augment de temperatura ha fet que ja s’estiguin collint varietats primerenques com chardonnay, pinot noir i muscat i s’estigui a punt a collir merlot, ull de llebre i macabeu, tot i que amb produccions més baixes, especialment a les zones on l’aigua ha estat més escassa“.

Pel que fa a la DOQ Priorat, ja s’ha començat a veremar raïm blanc a la part baixa de la comarca, a Bellmunt i el Molar. En aquesta zona, el sindicat destaca la resistència d’algunes bodegues a pujar el preu del raïm tot i que el Consell Regulador de la DO n’ha demanat un augment“, comenten.

Quant a l’Alt Camp, “ja fa dies que està collint chardonnay, pinot i macabeu i ha començat a veremar ull de llebre. En general, s’ha collit entre un 25% i 50% menys respecte a un any normal. El macabeu comença a minvar en molts llocs de la comarca. A la zona del Garraf, de moment la collita també és molt justa, entre un 30% i un 40% menys que un any normal“.

Tot i l’afectació de la sequera i les altes temperatures, han accelerat la maduresa del fruit, Unió de Pagesos destaca que “la manca de pluges també ha permès l’absència de fongs. Cal recordar que els últims dos anys han estat marcats per una reducció de la verema, el 2020 a causa del míldiu, i el 2021, per la sequera“.

Pel que fa als baixos preus que s’estan pagant en origen, el sindicat considera que “davant d’aquesta situació de mercat del vi és injustificat que els cellers paguin el raïm i el vi al voltant dels 0,40€/Kg. Cal que el preu que es paga a Catalunya, que gairebé en la seva totalitat es comercialitza sota l’empara d’una de les 12 denominacions d’origen que hi son presents, valori la qualitat que exigeixen aquestes denominacions, tant pel que fa a rendiments productius, com al grau i a la qualitat organolèptica. A més, l’extraordinari augment de costos de producció fan insostenible els preus que s’estan pagant pel raïm“.

Unió de Pagesos demana a tots els operadors del sector a Catalunya que “treballin per diferenciar el seu producte i que es tinguin en compte els increments dels costos de producció, així com la davallada de la producció, i que apostin per la personalitat de la seva producció. Cal que es responsabilitzin de la seva contribució per l’estabilitat de tot el sector vitivinícola, amb el foment dels contractes plurianuals, amb preus coneguts i incentiva a mitjà i a llarg termini, i que permetin així la innovació i l’actualització de les explotacions vitícoles“.

El sindicat recorda “l’obligació de formalitzar contractes per escrit de compra-venda de raïm amb l’establiment de qualitats, preus i condicions concretes, i l’obligació dels cellers de pagar el raïm als viticultors a 30 dies segons l’actual llei de morositat, independentment de la data de qualificació del vi per una Denominació d’Origen que en faci el celler“. Unió de Pagesos continuarà denunciant durant aquesta verema els possibles abusos en l’àmbit de la Llei de la Cadena Alimentària.