Una apassionant aposta vitivinícola pels orígens de la cinquena generació d’una família arrelada al Penedès des del segle XVII. La seva filosofia és posar en valor el terroir, la zona i la tradició, practicant una viticultura sostenible amb la mínima intervenció, que es reflecteix en els seus vins de produccions limitades i elaborades només amb raïm de vinyes propis

Vins Família Ferrer és una apassionant aposta vitivinícola pels orígens d’una família arrelada al Penedès des del segle XVII. José María Ferrer, la cinquena generació, va iniciar el 2018 aquest projecte amb una vocació 100% familiar a la Freixeneda, una finca plena de simbolisme pels seus avantàssats, amb una mirada de respecte i amor pel territori que s’ha transmès de generació en generació.

Ferrer a peu de la imponent vinya que envolta la remodelada masia de la Freixeneda que acull el celler, explica que “tornar a l’origen implica entendre el que ens ha portat fins aquí i com hem de seguir. El nostre propòsit és aconseguir que els vins i caves de la família Ferrer expressin aquest origen, el de les vinyes d’altura de Mediona i el seu especial microclima”. “És per aquesta raó -continua- per la qual només vinifiquem una petita part de les 200 hectàrees de la finca, seleccionant el millor raïm, totes procedents de les nostres vinyes pròpies“.

Tres cellers conformen el projecte. La Freixeneda és el cor, la citada masia on va començar la història de la família fa més de quatre-cents anys, i Can Sala, el celler del segle XIX, origen del seu Cava més especial. També cal comptar amb “una il·lusionant iniciativa a la DOQ Priorat, una finca de 13 hectàrees a Bellmunt del Priorat, on es troben vinyes 100% ecològiques, plantades amb les varietats autòctones garnatxa negra, carinyena i garnatxa blanca, on elaboren el seu icònic Vi de Finca, Prior Terrae“, comenta.

La Freixeneda, el lloc on va començar tot
La Freixeneda és la masia-celler del 1616 i representa l’essència de Vins Família Ferrer. En aquesta propietat de més de 200 hectàrees de vinyes i boscos, de singularitat única gràcies a la diversitat dels seus sòls (argilosos, calcaris i al·luvials), es practica una viticultura sostenible de mínima intervenció. És aquí on neixen els vins tranquils, tan singulars com únics.

El primer vi que van elaborar al celler és Josep Ferrer, un homenatge al patriarca de la família, un coupage de garnatxa negra i cabernet sauvignon. Aquesta última se sotmet a un procés de passificació (deshidratació) en una cambra frigorífica per aconseguir una gran concentració de sabors i aromes. La criança al celler és d’un mínim de quatre anys en bota de roure sense torrar. Es presenta en ampolles amb tap de cristall, buscant una hermeticitat per mantenir les característiques de l’embotellat i procurant una evolució lenta.

El projecte ha anat creixent amb noves referències, una trilogia de monovarietals, que s’han unit al seu vi negre inicial. Costers de L’Ànima, pinot noir amb criança de quasi 12 mesos en bota nova de roure francès; Camí de Sagraments, xarel·lo amb una criança amb les seves lies durant més de 12 mesos en acer inoxidable, i Cau dels Penitents, macabeu fermentat en botes d’acàcia.

Els icònics caves de Can Sala
La propietat de Can Sala, del segle XIX, va ser la casa que va veure créixer la matriarca dels Ferrer, Dolors Sala, cofundadora de Freixenet, mare de José Ferrer Sala. És l’històric lloc on es va elaborar la primera ampolla de Freixenet el 1914. Actualment, s’hi elaboren els seus Caves de Paratge Qualificat Can Sala, un romàntic homenatge a Dolors Sala i a la història familiar. Segons José María Ferrer, aquest cava és la seva resposta personal a un deute històric. Ho entén com “un projecte inspirat en el sentiment de gratitud cap a aquelles persones que van fer possible el naixement de la nostra empresa. Un retorn als orígens. Al lloc on els meus pares, al costat dels meus avis, van elaborar les primeres ampolles de Freixenet. Tot va començar a Can Sala fa més de cent anys”. Can Sala és Mediona en essència, amb uns singulars paratges situats entre els 350 i els 715 metres sobre el nivell de la mar; un homenatge i una reivindicació als trets més especials d’aquesta terra.

Els Caves de Paratge Qualificat Can Sala, que ha collit grans distincions internacionals, i Vinyes de Can Sala. Can Sala compta amb un mínim de 120 i 72 mesos, respectivament, de criança en rima. Només s’elaboren en anyades seleccionades i la producció està entre les 10.000 i les 15.000 ampolles depenent de la collita. Són espumosos de llarga criança que destaquen per la seva personalitat, per una elaboració basada en l’estricte mètode tradicional de segona fermentació en ampolla i pel respecte per les coses ben fetes, la qual cosa han après dels seus avantpassats.

José María Ferrer, amb l’enòloga del celler, Judit LLop.

Vins Família Ferrer
La història de la Família Ferrer ens ensenya que allò que es transmet amb passió transcendeix en el temps“. La seva història enològica es va iniciar fa ja més de quatre-cents anys, a la finca “La Freixeneda”, i “continua viva gràcies a la mirada de respecte i amor pel territori que han aconseguit transmetre de generació en generació, que es tradueix en una viticultura delicada, respectuosa i sostenible“. El seu propòsit és assolir que els seus vins i caves de la Família Ferrer expressin el seu origen, el de les vinyes d’altura de Mediona i el seu especial microclima. “És per aquesta raó per la qual només vinifiquen una petita part de les 200 hectàrees té que la finca, seleccionant el millor raïm“, conclou Ferrer.