La Setmana del Vi Català ja té tota la programació a punt amb més d’un centenar d’activitats amb el vi com a protagonista. “Una oportunitat magnífica per acostar-se al món del vi i descobrir la diversitat i la riquesa de la cultura de la vinya i el vi amb iniciatives que vinculen el vi i la vinya amb el turisme, la gastronomia o la música, entre d’altres i proposades per diferents agents vinculats amb el sector del vi, com cellers, botigues de vins, restaurants, Denominacions d’Origen, associacions, etc“, ha explicat els organitzadors. Tota la programació ja es pot consultar al web www.setmanadelvicatala.cat.

La directora general de l’INCAVI del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Alba Balcells, ha presentat la programació de la Setmana del Vi Català al World Trade Center de Barcelona, acompanyada de la sommelier Clara Antúnez, que oferirà una activitat que vincularà la música i el vi, i el col·lectiu de cellers del Vi Novell, que tornen a Barcelona amb la tradicional festa de benvinguda a aquest primer vi de la collita, el 12 de novembre.

Balcells ha posat l’accent en el projecte col·laboratiu de la Setmana del Vi Català: “és una festa de tots, que agrupa activitats a tot el territori i per a diferents públics, organitzades per moltes persones i col·lectius amb l’objectiu de mostrar la riquesa i el potencial de Catalunya com a país de vinyes i de vins“. La Setmana del Vi Català comptarà amb un espai per al públic professional de la mà de Prodeca, al Gastronomic Forum, on hi haurà el Showroom del Vi Català, un mostrador amb 32 cellers catalans que mostraran les seves novetats a restauradors i distribuïdors de vins.

A més d’aquest aparador, des de l’INCAVI s’ha posat en marxa l’Aula de la Setmana del Vi Català que enguany, a més de ponències, també inclourà tastos. Així doncs, l’escriptora Empar Moliner i el periodista Ramon Francàs obriran l’espai amb una gravació del programa Tast Vertical de Catalunya Ràdio, hi haurà una sessió de literatura i vi de la mà de la col·lecció Vibop que dirigeix Montse Serra, o es presentaran les dades clau de la presència de cellers catalans a les xarxes socials i es farà una radiografia dels influencers del vi amb Enoturista.cat.

De tastos, es comptarà amb una masterclass de la DO Cava conduït per Sílvia Cullell, un recorregut pels set paisatges de la DO Costers del Segre amb el sommelier Jordi Martínez o les varietats de la DO Pla de Bages de la mà del seu president, Joan Soler. També es presenta de nou el projecte Biodiversitat que posa de relleu la relació del paisatge botànic de les vinyes amb les aromes del vi desenvolupat pels cellers Vinyes Domènech (DO Montsant), Perelada (DO Empordà), LaFou (DO Terra Alta), La Gravera (DO Costers del Segre) i Can Feixes (DO Penedès), coordinat pel clúster vitivinícola INNOVI i amb l’INCAVI com a centre de recerca.

Torna el Vi Novell a Barcelona i s’emmarca en la Setmana del Vi Català
Albert Blay, del celler Ronadelles i com a representant del col·lectiu de cellers del Vi Novell ha explicat que l’arribada dels primers vins de l’anyada 2022 tornarà a celebrar-se amb la Festa del Vi Novell que tindrà lloc el dissabte 12 a Barcelona. D’aquesta manera, enguany es recupera un esdeveniment que els dos darrers anys va quedar en suspens a causa de la pandèmia. Després de la festa, el vi novell començarà una gira per Catalunya.

La Festa del Vi Novell suposarà la presentació al públic dels vins novells que elaboren 13 cellers catalans, de 7 denominacions d’origen diferents. A la festa s’hi podran tastar tots els vins però també s’hi podrà menjar, jugar, gaudir de concerts i veure una representació teatral que explicarà la història del vi novell.
La festa obrirà portes a les 12 del migdia amb l’actuació d'(H)istrionis Teatre sobre l’origen i tradició del vi novell. Seguidament, hi haurà els parlaments dels padrins de la festa, l’enòloga i comunicadora Meritxell Falgueras i el seu pare Toni Falgueras.

Toni Falgueras, propietari del Celler de Gelida, ha estat un dels pioners en recuperar la festa del vi Novell a Catalunya i transformar-la en una tradició moderna i pròpia de les nostres terres. Té el títol de Mestre Cellerer de Catalunya, un distintiu que s’atorga a persones que han contribuït a fomentar i extendre la cultura del vi a Catalunya. A primera hora de la tarda podran participar al Trivial del Novell, un joc interactiu a través del telèfon mòbil amb el qual podran comprovar què en saben d’aquest vi. L’activitat central de la tarda serà el concert de Julen, un músic que després de fer-se viral a les xarxes socials amb covers de cançons populars i lletres a demanda dels seus seguidors, enguany ha llançat el seu primer tema original, titulat “Una cançó”.

Sensiblitat amb ViViVi Barcelona
La Setmana del Vi Català també comptarà amb una activitat que vincula la música i el vi: el ViViVi Barcelona. Ha estat presentada per la sommelier i comunicadora Clara Antúnez que ha explicat que es tracta d’una acció sorprenent i sensible que mostra la convergència entre la història del vi i la història de la música. “Es tracta d’una dansa de vins i sons que arribarà a l’ànima i que mostra la profunditat i les emocions que poden transmetre els vins i la música“. L’espectacle tindrà lloc en una sala especial de Gràcia, a Barcelona.

Més de 100 activitats per a tots elspúblics
El programa de la Setmana del Vi Català està estructurat en cinc grans eixos: enoturisme, gastronomia i restauració, activitats comercials, cultura i vi i activitats divulgatives. Totes elles es poden consultar per dia i per localització a la pàgina web creada per l’ocasió: www.setmanadelvicatala.cat , des d’on es pot contactar amb l’organitzador i reservar l’assistència. D’entre totes les activitats, destacar el Most Festival, el festival internacional de cinema del vi, que tindrà lloc a Vilafranca durant les dates de la Setmana, del 3 al 13 de novembre, amb projeccions de ficció i documentals amb el vi com a protagonista.

També la Setmana tindrà una vessant acadèmica amb el Congrés dels Enòlegs, divendres 11 de novembre, amb la biodiversitat i la regeneració dels ecosistemes vitivinícoles com a tema clau.
I, entre d’altres, a destacar algunes de les activitats més locals com la Mostra de Vins de Malvasia de Sitges, diumenge 13 de novembre o el Tapantoni, que torna de nou amb una ruta pel barri de Sant Antoni de Barcelona que vincula la gastronomia i el vi català. Pel que fa la difusió i comunicació de la d’aquesta iniciativa de promoció del vi català, el dia 5 de novembre el programa El Vermut de Llucià Ferrer es dedicarà a la Setmana del Vi Català i s’emetrà en directe des de Barcelona, es fa una campanya de publicitat a mitjans digitals i aquest cap de setmana passat, a Mercat de Mercats, s’ha presentat també la Setmana a tots els seus visitants.