Els estudiants del Màster Internacional en Innovació en Enoturisme es formen en l’enoturisme i el màrqueting, la producció de vi i el patrimoni cultural per millorar el desenvolupament del turisme del vi. Fins a 175 estudiants de 44 nacionalitats diferents s’han format durant les set edicions realitzades a través del Màster Internacional en Innovació en Enoturisme (Wintour) i contribueixen a les innovacions en el desenvolupament del turisme del vi. La setena promoció d’estudiants ha fet avui l’última sessió a la Universitat Rovira i Virgili, que coordina el màster, i emprendran el camí cap a la Universitat de Bordeus (França) i la Universitat de Porto (Portugal)
Han treballat al celler experimental de Mas dels Frares, la finca que gestiona la Facultat d’Enologia, per deixar preparat el vi escumós que destaparan el dia de la seva graduació. Ells mateixos van collir el raïm al mes de setembre i avui han afegit llevats al vi de base ja dins l’ampolla perquè comenci la segona fermentació seguida d’una criança fins al juny del 2024. És el temps que necessitaran per acabar d’adquirir tots els coneixements d’un ensenyament que rep prop de 300 sol·licituds cada any. Només 25 poden accedir-hi i, d’aquests, la majoria gaudeixen d’una beca Erasmus Mundus, que atorga la Unió Europea. Aquest mateix matí, la darrera promoció ha enllestit el seu projecte de carrerra més especial: les 650 ampolles d’escumós (elaborat amb les varietats Macabeu i Ull de llebre) que seran testimoni del seu pas per la Facultat d’Enologia de la URV.
Verema a la finca experimental de Mas dels Frares
Marina Credendio Eiras és una d’aquestes alumnes inscrites al Màster. Va treballar en la importació de vins i la indústria de begudes alcohòliques al Brasil, el seu país de procedència, i va estudiar a Itàlia per ser sommelier. “Tenia treball estable però tenia clar que volia estudiar al Wintour”, explica, fins al punt que va sol·licitar-hi plaça durant tres anys. Aquest curs ho ha aconseguit. “El fet que sigui pluridisciplinar és el que més m’agrada i en dos anys -el que dura la formació- pots aprendre de tots els àmbits”, afegeix.
Patti Wilcox, que dirigeix la sidreria Awestruck Ciders del seu Nova York natal, és també productora a WineMasters.tv., on va fer les pràctiques del màster, i va ser guardonada com la millor estudiant de la promoció 2020-2022. Explica que el que diferencia aquest d’altres programes de màster és l’aprenentatge basat en l’experiència pràctica. “El primer semestre a Tarragona vam fer pràctiques a la vinya, el celler i el laboratori de la Facultat d’Enologia de la URV. Vam aprendre el veritable treball que suposa fer vi: requereix un gran esforç físic, una aplicació acurada dels principis científics i molts anys d’experiència i habilitat. Aquesta educació vivencial va continuar amb visites de camp a desenes de cellers dels tres països on vam formar-nos”. Afegeix que “combinar aquestes experiències de la vida real amb estudis acadèmics en enologia, tast de vins i turisme sostenible ens va ajudar a convertir-nos en autèntics experts en l’àmbit de l’enoturisme”.
Experiència internacional i inserció laboral
Les assignatures, les sortides de camp i les pràctiques que ofereix el Wintour s’articulen en tres eixos: l’enoturisme i el màrqueting, la producció de vi, i el patrimoni cultural al voltant del vi. Així, els perfils d’estudiants també són diversos: si bé prop d’un terç són enòlegs, la resta provenen del sector turístic, de la gestió i direcció d’empreses i també de l’àmbit de la comunicació.
L’experiència internacional és clau. Per això a més de seguir el programa formatiu en tres països productors de vi, el màster compta amb professorat convidat especialista en diferents matèries. És el cas de Richard Marchal, professor i cap de laboratori d’Enologia i Química Aplicada de la Universitat de Reims, a la regió de Xampanya-Ardennes, una de les regions més despoblades de França però on el sector del xampany ocupa 13.000 persones.
Producció de vins escumosos i el tast vins de la regió de la Xampanya
A la sala de tast de la Facultat d’Enologia de la URV, Marchal junt amb Joan Miquel Canals, professor de la URV especialista en vins escumosos, van fer una classe de producció de vins escumosos i el tast de dos vins de la regió de la Xampanya. Van analitzar-ne l’aparença, el nas i el paladar, coneixements que molts dels estudiants acabaran aplicant en el seu futur professional.
Un d’ells és Mattia Oberto, graduat en Enologia i provinent de la regió vitivinícola de Langhe, al Piemont italià. Vol continuar i expandir el negoci familiar i per fer-ho cal formar-se en aspectes molt diversos que permeten guanyar competitivitat en el sector. “M’agradaria combinar la producció de vi amb el negoci turístic del meu pare, un bed & breakfast i restaurant”. Per això troba especialment d’interès les sortides de camp que els permeten conèixer de primera mà l’experiència de productors locals i de gestors turístics que han fet casar enoturisme i desenvolupament local. Des de Tarragona han visitat bodegues i patrimoni de les DO Conca de Barberà, Priorat, Terra Alta, Penedès i Rioja.
La vinculació amb les empreses del sector és rellevant: els estudiants fan el treball de fi de màster al lloc on fan les pràctiques, que, en molts casos acaben amb un contracte laboral. De fet, la inserció laboral és ràpida. Gemma Beltran, coordinadora del màster Wintour, detalla que la major part d’estudiants ja treballen a menys de quatre mesos d’haver finalitzat els estudis. També “n’hi ha que venen amb la idea de ser freelance i crear la seva empresa o consultoria i n’hi ha que es queden en una de les tres ciutats on fan el màster, Tarragona, Bordeus o Porto”.
Patti Wilcox n’és un exemple. Després de fer les pràctiques a WineMasters.tv, una productora dels Països Baixos, continua treballant-hi. D’aquesta experiència en va sortir el Treball de Fi de Màster i apunta que “moltes de les lliçons que vaig aprendre al llarg del programa Wintour encara entren en joc en el meu treball”, com planificar viatges, treballar en equip i comunicar-se amb cellers per a la redacció de guions i la planificació de la producció audiovisual.
Altres estudiants al llarg de les set edicions del màster han fet treballs per contribuir a la millora de la innovació de les empreses i sector enoturístic, com ara un anàlisi i proposta de millora de la qualitat de l’oferta turística del Priorat, una proposta per fer front als cicles econòmics de la indústria vinícola per a un celler, o una proposta per llençar el turisme del vi i de l’oli. A més, els que ja estaven vinculats a un negoci poden millorar-lo, com explica Wilcox: “a Awestruck Ciders hem reescrit el guió de la visita per respondre al que els clients realment volen veure; hem actualitzat els nostres plans de màrqueting i comunicació per atreure més directament el nostre públic objectiu, i hem treballat per col·laborar amb altres empreses locals per promoure un turisme de begudes responsable i sostenible a la nostra regió”.
Ara és el torn de la setena promoció, que, amb l’embotellament del seu escumós, tanquen també una etapa del màster per encarar les properes experiències. Seran els propers “ambaixadors del vi”, una nova professió que combina els coneixements en enologia, turisme i patrimoni que contribueix al coneixement i desenvolupaments dels territoris vinícoles.