Les primeres notícies de la família Blanch sobre el seu origen relacionat amb l’àmbit agrícola es remunten a més de 300 anys enrere amb referències escrites des del 1736, tot conreant productes típics de l’àrea de Tarragona. La gènesis de les finques de la família Blanch ha anat evolucionant cap al cultiu principal de raïm en varietats com el Xarel·lo, Moscatell, Macabeu, Subirat Parent, Chardonnay i l’Ull de llebre sense oblidar el cultiu de l’oliva o els fruits secs com l’avellana i l’ametlla.

Generacions rere generacions treballant les seves finques ubicades al terme municipal de Puigpelat -a la comarca de l’Alt Camp- la idea i la voluntat de dedicar un esforç especial a la vinya i a l’elaboració de vi va ressorgir amb força temps després, a la segona meitat del segle passat. En concret, en Joan Blanch Mestre va posar en marxa un petit negoci d’elaboració i comercialització de vins l’any 1965. Uns anys més tard, 1990, la segona generació dels negoci familiar va obrir noves línies de treball per endinsar-se també en el món del Cava, així com la presència a les D.O. Priorat i la D.O. Tarragona amb una aposta clara per l’exportació.

Maria Rosa Blanch, enòloga i ànima del celler de Puigpelat (Alt Camp).

En l’actualitat, la tercera generació -liderada per Maria Rosa Blanch amb la indispensable implicació dels seus fills Roger i Guillem Solé Blanch- fa anys que treballa per buscar el seu lloc dins del mercat i “focalitzar-se al màxim en l’essència del producte, les característiques de la terra i del seu raïm per plantejar un negoci basat en un producte ecològic i de màxima qualitat“. Com a resultat d’aquesta línia treball i d’aquesta nova etapa són guanyen molt de pes els vins elaborats amb la varietat Subirat Parent, molt característica de la zona de Tarragona i “recuperada especialment per aquest projecte“. La tasca de la Maria Rosa Blanch, l’enòloga del celler, compta amb el suport de Pol Sancho, guanyador el 2021 del XXè Premi Jaume Ciurana que convoca la Facultat dEnologia de la Universitat Rovira i Virgili.

El nostre ADN passa per una elaboració de vins a partir de la selecció dels millors raïms provinents de finques concretes per a cadascun d’ells, buscant la més alta qualitat que permeti expressar de forma més autèntica i honesta el terrer“, explica Guillem Solé. Maria Rosa Blanch, al peu del canó del projecte, destaca també la feina que molts viticultors de la zona realitzen amb la varietat Macabeu. Una varietat que la mateixa DO Tarragona està en procés de revalorar i amb la que molts cellers estan elaborant uns vins magnífics.

Actualment Cellers Blanch comercialitza prop de 10.000 ampolles però ben aviat aquesta xifra experimentarà un creixement ‘tranquil’ gràcies a les noves propostes que es treballen discretament dins l’antic edifici de Cal Sebastià. Mare i fills tenen molt clar que cal fer una tasca important de promoció i de divulgació de les seves creacions i és per això que porten a terme una intensa presència en tastos i en iniciatives promocionals. A tot això cal sumar la seva activitat dins l’Associació Cellers Singulars de la citada DO Tarragona.

Els vins de Cellers Blanch

  • Coordenades 41’17

Vi jove elaborat amb les varietats Macabeu i Subirat Parent (de la família de les Malvasies), de gust delicat i subtil. Amb un nas molt interessant gràcies a un gran perfil aromàtic que recorda a flors. D’acidesa marcada que aporta frescor i força.

  • Coordenades 1’19

Un monovarietal jove de la varietat Merlot. Com a nota de tast, destaca pel seu color fosc intens aconseguit del remuntat i dessagnat durant setmanes dels raïms més madurs seleccionats a la vinya. Matisos de fruita madura en nas i boca, d’agradable maridatge amb aliments propis de la terra com les calçotades.

  • Promesa

Vi jove fet amb d’Ull de llebre i Merlot, amb una selecció minuciosa dels raïms més madurs. D’un color viu i despert se’n ressalten unes aromes suaus i fines. De pas en boca molt agradable, fresc i amb certa mineralitat, resultat d’una extracció lleugera gràcies al premsat directe.

  • Identitas

Monovarietal fet de la selecció dels millors raïms de la varietat Subirat Parent. La fermentació integral en bóta de castanyer i el treball acurat amb les seves lies. Per això destaca pel seu color groc brillant amb matisos en boca de fruita madura i de perfil aromàtic sensual. És un vi d’una riquesa notable, amb una densitat important i el seu punt d’acidesa li permet el perfecte envelliment dins l’ampolla.

  • Sebastià

Monovarietal fet de la selecció de raïms de Merlot. La fermentació en dipòsit d’acer inoxidable més repòs de 12 mesos en botes de roure francès. D’un color teula intens amb matisos en boca de fruita vermella madura i de perfil aromàtic sensual i potent.

Brut Nature Subirat

Vi espumós cupatge de Macabeu, Xarel·lo, Parellada i Subirat Parent. Segona fermentació de 24 mesos a les caves del nostre celler. Destaca per la seva bombolla delicada i molt integrada com conseqüència del llarg procés de fermentació.

Brut Nature Vinyater

Vi espumós cupatge de Vinyater i Macabeu. És un vi espumós exclusiu per la seva baixa producció al ser d’una varietat que s’està recuperant a la zona de l’Alt Camp. Segona fermentació de 24 mesos a les caves del nostre celler. Bombolla delicada i molt integrada com a conseqüència del llarg procés de fermentació. Molt gastronòmic.

Escumós Blanch Rosat i un Ancestral de Subirat Parent.

Celler Blanch està enllestint la sortida al mercat de dues noves creacions que nos us deixaran indiferents: el Blanch Rosat, un escumós elaborat seguint el mètode tradicional, monovarietal d’ull de llebre. Amb una criança mínima de 12 mesos, és un escumós rosat amb ànima de negre. I finalment, un escumós ancestral monovarietal amb raïm Subirat Parent. Les primeres proves avalen l’èxit dels dos projectes.

Un escape room per descobrir el món del vi

Cellers Blanch, aquest celler familiar ubicat al municipi de Puigpelat, ha idea una manera certament original i atractiva de descobrir el món del vi tot jugant en equip. Es tracta d’un escape room on els participanst han d’utilitzar els cinc sentits per resoldre els misteris amagats dins a les històriques parets d’aquest celler de l’Alt Camp. No cal ser un gran entès en el món del vi, cal però fer anar l’enginy, tenir algun coneixement sobre el conreu de la vinya i pensar força abans de fer res.

Com diu en Roger Solé Blanch, “és molt important que analitzeu tot el que podeu veure en aquest espai i que penseu una mica abans de fer qualsevol acció“, mentre t’ensenya alguna de les diferents barriques i de les capses que guarden sota clau les diverses proves i les solucions per avançar cap al repte següent. I sobretot, cal posar a prova els nostres cinc sentits per anar superant les fases del joc.

La idea de descobrir el món del vi per mitjà d’un joc d’enginy i endivinalles va néixer dels records d’infantesa del Guillem i el Roger, la tercera generació i de les estones que passaven amb el seu avi qui els amagava “petits tresors” a la vinya. Aquesta és a més una magnígica proposta per realitzar en grup d’amics, famílies i amb participants menuts amb ganes de posar a prova les seves habilitats investigadores.

Un cop el joc s’ha acabat, encara amb el nas i la boca amb les sensacions d’algun dels secrets descoberts en el joc, el celler proposa fer un tast de vins a mida, on el client poc escollir la modalitat de tast, els vins a tastar i fins i tot una descoberta a la cava on el silenci i la mitja foscor fan encara més especial el tast de vins i d’escumosos.