Joan Asens és una de les figures més destacades en l’univers del món del vi del Priorat i del Monsant. Un savi inquiet que coneix cada vinya, cada finca, cada parcel·la d’aquest territori i elabora vins sota el paraigües de la marca Orto Vins al municipi del Masroig.

Asens ve d’una família pagesa que ha viscut de primera mà -com a gran protagonista- la transformació vitivinícola d’aquesta zona i a qui li agrada reivindicar sovint el paper del pagès en aquesta trajectòria històrica en un àmbit que ha viscut una revolució econòmica, social i cultural que ha tret en pocs més de tres dècades unes comarques d’una crisi que poc temps enrere les havia situat en la part més deprimida de Catalunya. Asens ha estat una peça clau en aquesta dinàmica amb una vida dedicada a la vinya i al vi des d’aquell aniversari simbòlic en el qual el pare va regalar als seus fills una premsa perquè comencessin a fer el seu propi vi. Asens celebrava aleshores els seus cinc anys.

Des d’aquell any, amb el pare, cada any fèiem un vi que després guardàvem en unes botes petites a casa“, comenta Asens. “De fet, encara guardo alguna ampolla de poc més de mig litre que el pare feia especialment per a nosaltres“, explica. Tot recordant aquells anys, Asens comenta que “És curios perquè actualment, com a novetat, hi ha una elaboració important d’ancestrals a molts cellers de casa nostra, i recordo que el pare ja en feia fa quaranta anys enrere“.

Amb el pas dels anys, mentre el seu pare comandava la transformació de la Cooperativa de Falset (on hi va ser president prop de 16 anys), impulsava la creació de l’Escola d’Enologia Jaume Ciurana de la capital del Priorat, Joan Asens culminava la seva formació en enologia i també com a Pèrit Agrònom a Barcelona. Títols a banda, Joan Asens sempre reivindica la seva experiència com a pagès a qui la vinya ha captivat des de ben petit.

Fer una passejada amb Joan Asens és com portar al costat una documentadíssima enciclopèdia sobre varietats, sòls, geografia, climatologia i la història de cadascuna de les vinyes pròpies o del seu entorn. La seva dilatada experiència com a enòleg té un capítol a part amb els seus prop de 18 anys com a enòleg amb l’Àlvaro Palacios. De les seves mans van néixer les primeres anyades del mític L’Ermita.

2008, NEIX EL CELLER ORTO VINS

L’any 2008, però va determinar dedicar el seu temps al seu projecte personal amb la posada en marxa d’Orto Vins, juntament amb tres amics pagesos. Actualment, treballen i fan vins amb el raïm de prop de 27 hectàrees pròpies. “Totes en ecològic i amb una gestió pagesa on la biodinàmica i la regenerativa tenen un paper important“, diu Asens. De fet i en aquest sentit, es mostra especialment satisfet pel fet que prop del 70% de les vinyes acollides a la Denominació d’Origen Montsant “treballen ja amb tècniques de confusió sexual per combatre el cuc del raïm“, una manera de contribuir de manera rellevant a la pràctica d’una agricultura més sostenible.

Les vinyes del Celler d’Orto Vins es troben ubicades -com dèiem- al terme municipal d’El Masroig, emparades sota la DO Montsant. Prop de 27 hectàrees repartides en unes 30 finques, la major part de carinyena i garnatxa i també -en menor mesura- amb ull de llebre i picapoll negre. El celler destaca “que tenim un patrimoni molt preuat de vinya vella amb el citat picapoll prefil·loxèric de Les Tallades, la garnatxa peluda de la fina del Palell, la carinyena de La Carrerada i l’ull de llebre de les vinyes de les Pujoles”. Tots ells suposen uns dels vins que donen personalitat i identitat als vins del celler. En aquests espais, la densitat de plantació no supera els 6500 ceps per hectàrea, la major part conreats en vas, seguint la viticultura tradicional i amb tècniques d’orientació orgànica i biodinàmica.

ELS VINS

SELECCIÓ D’ORTO

Les Argiles d’Orto Blanc. Un vi marcat pels sòls d’argila de les vinyes de macabeu i garnatxa blanca.

Les Argiles d’Orto Rosat. Elaborat amb raïms de les vinyes de garnatxa.

Les Argiles d’Orto Negre. Fet amb garnatxes negres de sòls argilosos i un 10% de carinyena.

Blanc d’Orto. Monovarietal de garnatxa blanca.

Blanc d’Orto Brisat. Monovarietal de garnatxa blanca.

Origen. Garnatxa blanca. Tal com es feien els vins antigament fermentant el most amb les pells durant 55 dies, amb una part de la rapa.

Orto. Amb raïms de diferents sòls d’El Masroig: calcari, còdol, argila i pissara. Varietats: samsó, garnatxa, ull de llebre i picapoll negre.

Les Comes d’Orto. Un vi de petites valls de sòls més pobres. Garnatxa, samsó i ull de llebre.

La Coma d’en Genís. Elaborat amb 100% de picapoll negre, de ceps conreats en sòls calcaris, còdols i argiles vermelles.

Dolç d’Orto blanc i Dolç d’Orto negre. Elaborat de manera tradicional, com feien els avis fa més de 50 anys.

Vi ranci Clàssic: un ranci tradicional, seguint l’elaboració típica del Masroig.

SINGULARITATS D’ORTO

Menció especial pels vins que Orto Vins elabora com a homenatge a les vinyes més especials de cada família. Elaborats amb raïms de vinyes velles amb rendiments molt baixos. “El llegat més singular que cada viticultor d’Orto ha heretat dels seus avantpassats“, comenten. En aquest grup destaquen La Carrerada (100% samsó), Les Pujoles (100% ull de llebre), Les Tallades de Cal Nicolau (100% picapoll negre) i el Pallell (100% garnatxa peluda). Edicions molt limitades.