Dissabte vinent, 19 d’agost , a les set de la tarda, tindrà lloc l’acte inaugural del VII Festival Terrer Priorat. El polifacètic i talentós Refree presentarà en estrena exclusiva el seu últim treball El Espacio Entre, una proposta personalíssima i visceral. Un any més, el monumental espai de la Cartoixa d’Escaladei serà l’amfitrió d’un cap de setmana on l’experimentació i innovació en la música seran els protagonistes. L’endemà, diumenge 20, Carles Viarnès presentarà Hyper_O, el seu últim disc basat en un instrument tan innovador com l’hiperorgue.

Durant la inauguració, els concerts seran maridats pel tast de vins dissenyat i seleccionat per la DOQ Priorat amb algunes de les seves varietats més representatives i una delicatessen elaborada per la DOP Siurana elaborada amb el seu oli d’oliva verge extra. Així, el Festival Terrer Priorat aixeca el teló d’aquesta edició de la millor manera possible, amb un acte institucional que en la seva setena edició ja s’ha consolidat en l’agenda cultural en l’àmbit nacional.

El director del festival Blai Rosés valora l’aposta per programar propostes innovadores i estrenes en la línia ascendent del festival. “Edició rere edició mirem de consolidar el festival com un segell i referent de qualitat artística. Poder veure en primícia i en espais únics com la Cartoixa la presentació de treballs d’artistes de primer nivell és l’exemple clar del nostre compromís amb l’excel·lència. El Priorat és sinònim de profunditat i misteri alhora que mescla d’innovació i tradició amb una projecció internacional inqüestionable, aquesta identitat és la que busquem en les propostes que hem programat.”

Raül Refree ha produït artistes de la talla de Rosalía o Sílvia Pérez Cruz. El seu talent l’ha portat a amassar una llarga llista de premis i el reconeixement de la indústria per les seves produccions innovadores. La seva obra es nodreix de gèneres molt diferents: els reinventa i crea un estil únic i indesxifrable.

Ens presenta en primícia el directe d’El espacio entre, l’últim disc personal del multifacètic músic i productor. “Carregat d’una forta dosi experimental, aquesta proposta representa un viatge musical a través d’un espectacle immersiu a la Cartoixa d’Escaladei ple de sensibilitat i textura que mescla percussió, instruments clàssics i sons electrònics. Tot el conjunt destil·la una atmosfera íntima, molt física, que vol generar una reacció genuïna en el públic“, comenten des del Festival.

Aquesta estrena en exclusiva de l’obra d’un artista del talent de Refree en un espai tan emblemàtic com la Cartoixa d’Escaladei “demostra el compromís del Festival Terrer Priorat amb la qualitat i l’excel·lència. Una vegada més, Terrer és sinònim de cultura i de progrés. Resulta evident que el pas de Carles Viarnès per l’escolania de Montserrat va deixar una empremta en la seva manera d’entendre la música“.

Hyper_O, l’àlbum que ens presenta, dona tot el protagonisme a l’hiperorgue, cosa que el converteix en el primer català a concebre un disc per a aquest instrument innovador. El disc, construït a partir de modes gregorians i amb una forta inspiració minimalista, resulta una experiència inclassificable per als sentits. El seu so és delicat i melancòlic, però no hi busca tan sols una experiència plàcida per a l’espectador sinó també una reacció, una transformació.

El disc es presenta després d’haver-se estrenat en escenaris emblemàtics de l’escena musical catalana i europea, com el Festival Sònar o l’Orgelpark d’Amsterdam. Sempre acompanyat dels dos primers exemplars d’hiperorgue fets a Catalunya, Carles Viarnès portarà a la Cartoixa d’Escaladei un so experimental, a cavall entre allò nou i allò clàssic.

Una filosofia de festivals intacta

D’aquesta manera s’inicia una edició del Festival Terrer Priorat que s’allarga tota la tardor i fins al 2 de desembre. La filosofia del festival es manté intacta i s’ha elaborat una programació de nivell altíssim que portarà al Priorat una variada mostra d’artistes més preeminents del panorama cultural com són: Guillem Roma, Judit Neddermann, Refree, Carles Viarnés, Carla Motís & Belén Bandera, Da Souza, Eva Fernández, Mayte Martín, Paula Peso, Magalí Datzira, Elisabeth Roma & David G. Aparicio, Denis Pascal, Paul Lay, Fetus, Los Fumeros i Sanjosex & Carles Belda (Càntut). En les següents localitats: Siurana (Cornudella de Montsant), Escaladei, La Morera de Montsant, El Masroig, El Lloar, Torroja del Priorat, La Torre de Fontaubella, Ulldemolins, Gratallops, Els Guiamets, Cabacés i Porrera.

L’acompanyament amb vins de qualitat de més de quaranta cellers de les denominacions d’origen patrocinadores DOQ Priorat i DO Montsant és un dels elements que doten al festival d’una identitat propia. Festival Terrer Priorat és una combinació de música, cultura i gastronomia que el fan un abanderat del territori més enllà de les mateixes fronteres.

La VII edició del Festival Terrer Priorat comença amb força i amb una cartellera variada i delicada. Un festival que avança amb la certesa d’esdevenir un espai on l’afirmació de la sobirania i la sostenibilitat del món rural té un lloc primordial en l’agenda internacional“, conclouen fonts de l’organització.