Les investigacions s’han centrat en l’ús de la tecnologia LED i la tecnologia UHPH en la producció vitivinícola i han estat finançades per la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea

El Centre Tecnològic del Vi (VITEC) ha finalitzat la investigació de dos projectes que busquen mantenir la qualitat dels vins en el temps. D’una banda, s’ha estudiat la reducció de la incidència del gust de llum en el vi a partir de l’ús de la tecnologia LED i, de l’altra, l’ús de la tecnologia d’ultra altes pressions d’homogeneïtzació (UHPH) per a l’elaboració de vins d’alta qualitat lliures de sulfurós. Ambdós projectes, que sumen un pressupost de gairebé cent mil euros, han estat finançats a través de la convocatòria d’ajuts a les activitats de demostració en transferència tecnològica del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022 (PDR 2014-2022), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa a l’estudi sobre l’ús de la tecnologia LED, ha demostrat que els vins blancs, rosats i caves pateixen transformacions quan estan exposats a certes longituds d’ona de llum, produint canvis en el color, el sabor i l’aroma del vi, amb efectes com la reducció d’aromes afruitats i l’augment d’olors no desitjats que poden recordar a l’all, la col, els ous podrits o la ceba. Aquest efecte, conegut com a gust de llum (Goût de Lumière), es basa en l’augment de les concentracions de diferents compostos químics del vi.

El projecte, pioner a Catalunya, ha permès desenvolupar estratègies enològiques que permeten garantir l’excel·lència dels vins catalans i preservar la seva autenticitat i qualitat. D’una banda, s’ofereixen eines avantguardistes als cellers per minimitzar la concentració dels precursors del gust de llum. I de l’altra, es recomana implementar noves fonts lumíniques LED en cellers i establiments comercials, que no emeten a les longituds d’ona crítiques per a la generació del gust de llum. De fet, es tracta d’una tecnologia que presenta avantatges com un menor consum energètic i més eficiència en comparació amb bombetes d’incandescència, així com que els LED no generen llum ultraviolada ni infraroja, reduint així els riscos per a la salut i el medi ambient.

I pel que fa a l’estudi sobre l’ús de la tecnologia d’ultra altes pressions d’homogeneïtzació (UHPH), pretén demostrar-ne les principals aplicacions en l’àmbit de l’enologia. Tal com ha comprovat la investigació duta a terme per VITEC amb la col·laboració de l’empresa YPSICON i la Universitat Politècnica de Madrid, aquesta tecnologia permet eliminar la càrrega microbiològica i els compostos oxidatius del most. Això permet minimitzar l’addició de sulfits i, fins i tot, conservar el most sense necessitat d’afegir antimicrobians, antioxidants ni fred.

Per a la investigació, s’han vinificat diferents varietats de raïm al celler experimental de VITEC per demostrar que els vins tractats amb UHPH mantenen o milloren les característiques dels vins, preservant la tipicitat de la varietat, la complexitat aromàtica i la resistència a l’oxidació. De fet, en l’estudi, els vins tractats van ser àmpliament valorats i elogiats pels tastadors experts, obtenint puntuacions similars o superiors als vins elaborats amb la tradicional addició de sulfits. Per tant, aquesta innovadora tecnologia es perfila com una alternativa altament prometedora per a la indústria vitivinícola, i respon a la creixent demanda de productes més naturals, sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. Cal destacar que l’UHPH es tracta d’una tecnologia que ha estat recentment aprovada per l’Organització Internacional del Vi (OIV) i autoritzada per la Unió Europea.

Amb tot, VITEC vol demostrar als cellers catalans la versatilitat d’aquestes dues noves tecnologies en l’elaboració de vins, controlant processos que poden afectar en l’estructura, la fermentació, el color i l’aroma del vi, i oferir-los-hi noves eines tecnològiques per mantenir una alta qualitat del producte en el temps i millorar així el seu posicionament en un mercat internacional.