La Fundació Santuari Gaia, amb seu a Camprodon (Ripollès) i la Fundació el Hogar (comarca d’Osona) dedicades les dues a la cura d’animals de granja, gats i gossos que hagin estat abandonats, són les beneficiàries d’un projecte solidari impulsat pel celler Cal Teixidor ubicat al Barri Cal Salines de Vilafranca del Penedès. Un projecte que es porta a terme gràcies a l’elaboració i venda d’un ancestral que elabora en Pep Casañas, a les vinyes de la seva masia familiar centenària.

“La idea va sorgir per Sant Joan de l’any 2019, en un cap de setmana amb amics a la muntanya, que teníem amb nosaltres una gosseta i vam pensar que es podria fer un vi solidari en benefici de les protectores d’animals“, explica Casañas. “A partir d’aquí vaig pensar en quina mena de vi hauríem de fer i vam optar per elaborar un ancestral fàcil, que fos molt bevible“, continua. “Vam anar a buscar la macabeu de dues vinyes: una amb exposició sud, de l’any 1974 i amb sòls argilo calcaris i una altra, plantada el 1982, amb els ceps en exposició nord, al costat del riu Foix, amb sòls de còdols, argiles i llims aportats pel riu. La primera ens aportaria fruita i la segona, acidesa”. La collita la van fer el 31 d’agost de 2019, concreta Casañas. El 27 de novembre passat (dia fruita) vam fer el desgorjat i ara tenim una criança de 14 mesos de la meitat del lot (719 ampolles). El procés d’elaboració s’ha caracteritzat per una mínima intervenció: el most va fermentar de manera espontània amb els seus llevats salvatges, no s’han afegits sulfits i ni s’ha filtrat ni clarificat.
“‘Es un fàcil, agradable, amb molta fruita i molt bona acidesa, ben integrat, amb una bombolla juganera -comenta Casañas-. Tot i això la macabeu es mostra present, és llarg en boca i és molt maridable, el vi pot presentar precipitats per ser un vi natural, conclou“. El seu preu és de 12 euros i el podeu adquirir a través del seu web calteixidor.cat.