En Joaquim Bielsa Ferrús és un d’aquells joves enòlegs que ha recollit els tresors de les vinyes dels seus besavis, avis i pares i han sabut recollit aquest bagatge patrimonial i donar-li una personalitat pròpia, en aquest cas a la Terra Alta

En Joaquim, juntament amb la seva companya Estefania Ruano, fa anys que tenien el cap crear el seu propi celler amb la seva peculiar visió de la terra, del territori, de la vinya i dels seus vins. I en aquest cas concret, una de les peculiaritats d’aquest projecte vitivinícola ubicat al municipi de Vilalba dels Arcs, és la simbiosi amb el món de la música. I encara que a algú això li pugui semblar només un reclam per promocionar el seu celler, els assegurem que la cosa va de debò perquè l’experiència vital musical ha marcat des del primer moment aquesta proposta creativa en el ric panorama dels vins d’aquesta comarca.

En Joaquim és enòleg, però també és músic. La primera decisió de formar-se en aquest sentit la va sorgir de ben petit. “A casa, a Batea, la nostra família sempre hem tingut vinyes des de més enllà dels nostres besavis. I de ben petit, jo em passava estones a la Cooperativa quan hi portàvem el nostre raïm.  I en aquests moments, sempre em captivava la feina que feia el seu enòleg, en Lluís Marín i poc a poc vaig anar decidint que jo, quan fos més gran, també volia dedicar-se a això. De fet, era també una de les millors maneres de fer i mantenir territori, allò que tant m’agradava. La Terra Alta és la meua casa i allà on he nascut i considerava també que l’enologia era un dels elements vertebradors de la nostra terra“, comenta Bielsa. ”

“Amb l’enologia podíem fer un pas més en el món de la pagesia perquè podies crear el teu producte i anar a vendre’l arreu del món“, afegeix.  Abans però, de decidir que el seu futur havia de passar per assolir la titulació d’enòleg, en Joaquim Bielsa Ferrús va treballar en diferents cellers de Batea “en aquell temps feia una mica de tot dins els cellers, tant en l’elaboració de vins com per exemple en temes comercials“. La decisió de seguir en aquest món va coincidir també en part, amb la voluntat d’ampliar estudis en el camp de la química, tot i que “no ho he exercit mai ja que m’he centrat des de sempre en l’enologia”.

En acabar aquests estudis a la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, Bielsa va treballar un temps en cellers del Montsant, “en concret de la mà de l’enòleg Toni Coca, que ha estat per a mi un gran mestre“. Passats aquests anys, “amb la idea de tirar endavant el nostre projecte amb la meva companya, l’Estefania, vam poder comprar una casa prop de Batea, a Vilalba dels Arcs, i des d’aquell moment també dic que casa nostra -on hi hem fet el celler- és també un espai vertebrador del nostre territori. És on fem vi, on fem els tastos, on rebem les visites enoturístiques, és un espai fonamental del nostre ideari“.

A la nostra proposta unim dues passions: el vi i la música“, comenta Joaquim Bielsa. “La música m’havia estirat també des dels 12 anys (el meu besavi també ho era) i, en un moment determinat, amb els estudis d’enologia fets i treballant en cellers d’altres projectes, vaig decidir complementar les dues experiències, les dues passions i fer-les cómplices“. Mentre ens explica la seva experiència vital, dóna molt de valor al suport que “he rebut de tanta gent de la Terra Alta tant a l’hora de formar-me com per tirar endavant els nostres vins quan encara estàvem construint el celler, com per exemple als cellers Xavier Clua, Altavins, entre d’altres“.

Uns vins que parlen de música

A l’hora de concebir el projecte del Celler Bielsa Ruano, “teníem la clara decisió que la música era un dels llenguatges perfectes per parlar dels nostres vins, un llenguatge que tots coneixem, per tant, cadascun dels nostres vins, parlen de música i en cada cas, sobresurt ja una idea vitivinícola, tot plegat és una proposta vital de la nostra vida“. Bielsa Ruano ha dissenyat el celler a partir de tres línies de vins, en una mena de trilogia que recullen els tres capítols de la vida ‘un músic:

Lo noi del saxo.Vol emular allò que comença, a partir de raïms d’unes vinyes de 10-15 anys. Vins que expressen tendresa, i també aquella primera il·lusió d’aquella primera feina, d’aquella primera parella que tenim“. De l’anyada 2021 se’n va elaborar el blanc (garnatxa blanca i un petit toc de macabeu) i el negre (garnatxa negra i un toc de syrah) i de la 2022 s’hi ha afegit el rosat (amb garnatxa negra).

Lo músic de carrer.- “Vol ser una mena de reflex de la gent que insisteix i persisteix en un projecte com poden ser aquells músics de carrer que et trobes sovint en un mateix espai. Són vins elaborats a partir de monovarietals de garnatxa blanca i garnatxa negra de vins de 20 a 25 anys. Són vinyes que produeixen menys que les més joves, però són fantàstiques pels enòlegs: tenen menys producció però més concentració. Aquests vins fan també un pas per bota”. D’aquesta gamma n’elabora el blanc (garnatxa blanca 100% amb tres mesos de bóta); el negre (garnatxa negra 100% amb sis mesos de bota).

El solista.- Un vi que parla del somni final. Un músic que toca en un gran escenari amb una peça que segur que no fallarà. En certa manera, és el somni realitzat. Vins elaborats amb raïm de les millors vinyes de casa. Nosaltres no és que en tinguem moltes d’aquestes, però ara estem en un procés de recerca més vinyes d’aquesta mena -de 60/80 anys- per Vilalba, Batea i per d’altres municipis de l’entorn. A nosaltres ens agradaria arribar a sis o set solistes per expressar millor el nostre territori”. De moment, d’aquesta gamma té el Solista blanc (garnatxa blanca 100% amb un any en bota); Solista negre (garnatxa negra 100% i també un any en bota).

Totes aquestes elaboracions tenen la seva particularitat també en el disseny de les etiquetes on cada músic apareix amb diferents instruments. “Al final, tots complementats ens serveixen per mostrar aquesta orquestra que representa les diverses varietats i elaboracions del nostre celler“, explica Joaquim Bielsa. A la llista actual, el Celler Bielsa Ruano afegirà al mercat d’altres propostes com per exemple un monovarietal de la varietat morenillo i carinyena; també un blanc de negres de morenillo i un vi brisat.