La Denominació d’Origen Conca de Barberà ha tancat la seva ja coneguda jornada professional “CONCArim Barcelona 2024” amb prop de 200 assistents. Els professionals del sector de la restauració i l’hostaleria, premsa especialitzada i prescriptors del vi es van apropar a la Casa Capell de Barcelona  amb l’objectiu de descobrir una àmplia diversitat de referències i anyades de la DO.
La jornada va començar a les 16 h amb un tast lliure que es va allargar fins a les 20 h.

Durant tota la tarda, els assistents van poder descobrir l’essència d’una DO marcada per la seva varietat autòctona ‘trepat’ com a bandera i singularitat. Els assistents han pogut tastar més d’un centenar de referències de la quinzena de cellers emparats sota la DO Conca de Barberà que han participat en la trobada d’enguany: Cara Nord Celler, Castell d’Or, Celler Carles Andreu, Celler Pla de la Masó, Celler Rendé Masdéu, Celler Vidbertus, Celler Vilalta Pere, Clos Montblanc, Domenio Wines, Gábor Celler, Gerida Viticultors, Josep Foraster, Mas de la Pansa, Vins de Pedra, Vins i Caves Portell i Vins Petxina.

Tast guiat del trepat en les seves expressions
A primera hora de la tarda, dins de la jornada professional, va tenir lloc per a un grup reduït de professionals un tast guiat de la varietat emblema de la DO Conca de Barberà, el trepat. El tast va estar conduït per Arnau Marco, millor sommelier d’Espanya 2006 i “Sommelier de Guardia” al programa ‘El Vermut de Llucià Ferrer’ de Ràdio Flaixbac,

Marco va començar fent un repàs a la història de la varietat i com s’expressa el trepat plantat a vinyes velles i en situacions de baix rendiment. “Actualment, és un tipus de varietat que es combina amb d’altres per tal que cadascuna aporti els seus matisos al cupatge. La tendència està en l’ús de noves tècniques i envasos per a l’elaboració de vins, però respectant la varietat i les seves característiques“. El tast va mostrar als assistents com aquesta varietat canvia la seva expressió i evolució segons el tipus de recipient en què s’elabori i envelleixi el cupatge a través de sis referències.

El tast es va iniciar amb el rosat monovarietal Rosat Trepat 2023, de Cara Nord 2023, fermentat en dipòsits d’acer inoxidable. Posteriorment, es va donar pas als vins negres Grillat Trepat 2022, de Pla de la Masó, envellit en bota de roure francès; Pep Trepat 2022, de Josep Foraster, envellit en dipòsit de ciment; Elixir de Trepat 2022, de Celler Vidbertus, fermentat en dipòsits de fusta; Tardaner Trepat 2022, de Gerida Viticultors, fermentat en dipòsits d’acer inoxidable i envellit en bota de roure francès; i Domenio Trepat 2019, de Celler Domenys, fermentat en dipòsits de fusta i envellit en bota de roure francès.